İngiliz Bilim Danışma Kurulu da, Korona virüsün mutasyona uğrayarak daha ölümcül olduğuna dikkat çekti. Kurulun açıklamasında, Ağustos ayından sonraki vakaların ilk dalgadan daha hızlı öldürdüğü belirtildi.
Uzmanlar, önümüzdeki kış dönemine ilişkin senaryolar arasında, okul ve aile ortamında artışlar yaşanabileceği, bölgesel artışların yükseleceği ve bulaş zincirinin artışı ile enfeksiyon zincirinin takibinde sorunlar yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu senaryoların yaşanması ile ülkelerde sağlık, eğitim ve ekonomik yaşamın son derece olumsuz etkileneceğine dikkat çekiliyor.
Önümüz kış ve tüm dünyanın en büyük korkusu, tırmanış gösterecek grip vakalarıyla belirtileri gribe çok benzeyen Korona virüsün nasıl ayırt edilebileceği konusu.
Uzmanlar, Korona virüsün en yaygın belirtileri arasında ateş, kuru öksürük, nefes darlığı, kas ağrısı, yorgunluk ve bitkinliği sayarken, baş ağrısı ve ishalin nadiren de olsa görülebileceğini belirtiyor. Korona virüs hastalarında rastlanmayan semptomların başında ise, ise boğaz ağrısı ve burun akıntısı geliyor. Ayrıca virüs bulaşan herkeste hastalığa ilişkin belirtiler görülmeyebiliyor. Uzmanlar, çoğu insanın hastalığı hafif atlattığını ya da hiç belirti göstermediğine dikkat çekiyor. Ayrıca, hastalığın kuluçka süresinin iki haftaya kadar sürebileceği de biliniyor. Virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamanın en basit ve doğru yöntemi, bir hekime başvurup tükürük testi yaptırmaktır.
Uzmanlar, aşı bulunsa da sağlık çalışanları, pozitif vakalar ve risk faktörü yüksek olan yüz milyonlarca kişiden sonra sıranın diğer kişilere geleceğini ve bunun da aylar süreceğini belirtiyor. Dolayısıyla zorlu kış aylarında, iş, aş ve yakacak sorunlarımıza çözüm ararken, bireysel önlemlerimizi de almaya devam edeceğiz.
Sonuç olarak, Bilim adamları, Korona virüs salgınında normalleşmenin uzun yıllar alabileceğine işaret ediyor. Dünya Tabipler Birliği Başkanının altını çizdiği gibi, 2021'de de sıkıntılı bir kış ve bahar aylarının ardından, normal bir yaz tatili yapamayacağız. Bu bağlamda yüksek beklenti içine girmeden, aşı bulunsa da maske, sosyal mesafe ve hijyenin uzun bir süre daha yaşamımızda olacağını kabul edip, önce kendimiz, ailemiz sonra da dostlarımız ve yakın çevremizi korumak için, bireysel önlemlerimizi almayı sürdürmeliyiz. Aksi takdirde ihmalin bedeli çok ağır olabilir.