Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Kışlık patatesin hasatı ekim ayı sonuna kadar devam edecek. Çiftçi çok kaygılı. Bakanlığa bu konuda çağrıda bulunduk. Kooperatiflerin patatesleri alacağını duyurması bile tüccarların çifçiyi boğmasını engelleyecektir" dedi. . 

Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMMüreticilerin sorunlarına dikkat çekmek için kürsüye patates koyarak basın açıklaması yaptı.

Tüccarın kışlık patatesleri almadığını belirten Gürer, kamunun satın alması gerektiğini, bu şekilde üreticinin yaşayacağı mağduriyetin giderilerek vatandaşa daha uygun fiyatlı patates satışı yapılabileceğini söyledi. 

"Niğde ili tarımsal üretimde patateste bir, lahanada ikinci sırada" diyen Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle bölgede yoğun yetiştirilen patatesin durumunu paylaşmak istiyorum. Patetes, gıda güvencesi noktasında dünyanın önemsediği bir gıda ürünüdür. Dünya'da ülkeler arasında 10 milyon ton patates ithalatı yapılmaktadır. Ülkemizde de hemen hemen her bölgede yetişmektedir. Nisan ayında başlayıp aralık ayına kadar hasat devam etmektedir. Taze ve işlenmiş olarak tüketilirken, atıklarda bitki ve hayvanların beslenmesinde faydalanılmaktadır. Niğde ili bu yıl 250 bin hektarlık alanada 1 milyon ton patates üretecek. Kışlık patetesin yüzde 35'i tarlada satın alınır, yüzde 65'i depolanır. Tüccar bu yıl patesin ekimi sonrası beklenen şekilde tarlaya gelmemiştir. Bu yüzden patatesin büyük bölümü depolara kaldırılıyor. Maliyet 6-7 lirayken tarlada satışı 3-4 liraya bile bulmuyor. Ankara'daki bir markette ise patates 13,5 lira. Niğde'ye 3 saaatlik Ankara'da 13- 18 arası değişen bir fiyatı var. Fiyatının artması da olası görünüyor. Yani üreten kazanamıyor.

Bahçeli, MHP TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu: (2) Bahçeli, MHP TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu: (2)

Editör: Esin Özdemir