Olimpiyat oyunları

24 Saat Gazetesi'nin saygıdeğer okurları bu yazımda da sizlere dünyanın en prestijli spor oyunları olan olimpiyat oyunlarından bahsedeceğim. Olimpiyat oyunları ilk çağlarda insanların, yaşamlarını idame ettirmek için, avını yakalamak ve düşmanından kaçmakla ilgili verilen mücadeleler, MÖ 8. yüzyılda “Olimpiya” adıyla kavimler arasında oyun olarak organize edildi.

Abone Ol

Necdet Ayaz

1896 yılından Pierre de Coubertin’in Uluslararası Olimpiyat Komitesini (IOC) kurmasıyla da Modern Olimpiyat Oyunlarına dönüştürüldü. Kış olimpiyat oyunları da 1924 yılından beri tıpkı yaz olimpiyat oyunları gibi dört yılda bir organize edilmektedir.

Ülkeler dünyanın en prestijli spor organizasyonu olan olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapabilmek için yarış adeta halindedirler. Ülkemizde 2000, 2008,

2012 ve 2020 olimpiyat oyunlarına talip oldu. 2020 İstanbul Olimpiyat Oyunları için o dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın da sürece dâhil olmasına rağmen alınamadı.

“2024 Paris Olimpiyat Oyunları” nda altın madalya alınamaması ülkede büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Osman Aşkın Bak oyunlar sonrasında “Başarısız federasyonlardan hesap sorulacak” açıklamasını yaptı. Bu açıklama doğrultusunda atletizm federasyonu başkanı 31 Ekim 2024 tarihinde yapılacak olan seçimde çok istemesine rağmen aday olmayacağını açıklamak zorunda kaldı. Mevcut başkanın aday olmasının engellenmesi camiada büyük bir memnuniyet yarattı. Ancak Sayın bakanın vereceği her göreve de hazır olduğunu belirtmesi manidar bulundu. Çünkü mevcut başkan yarışmalarda yapılan manüpilasyonlardan dolayı ülkemize kara bir leke sürülmesi ve büyük bir utancın yaşanmasına sebep olmuştur.

Dört yıl sonra yapılacak olan Olimpiyat Oyunlarına ülkemizi temsil edecek sporcuların hazırlanması için görev yapacak federasyon başkan ve kurullarının seçimleri yapılmaktadır. Yapılan seçimlerde başarısız olan federasyon başkanlarının atletizmde olduğu gibi aday olup olmadıkları ise seçimler sonucunda görülecektir. Seçilen başkan ve kurullarının liyakatli kişilerden olmasının ne denli önemli olduğu da görülmüştür. Aksi takdirde “Tarih tekerrürden ibarettir” sözünde olduğu gibi 1984 Los Angeles ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarında olduğu gibi 2028 Los Angeles Olimpiyat Oyunları da hüsranla sonuçlanmış olur.