Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolasıyla TBMM Basın Koridoru'ndaki parlamento muhabirlerini ve Parlamento Muhabirleri Derneğini (PMD) ziyaret etti.

Gazetecilerin gününü kutlayan Kurtulmuş, daha sonra PMD Başkanı Kemal Aktaş ve dernek yönetimiyle bir araya gelerek burada gazetecilerle sohbet etti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

"Anayasa meselesi, TBMM'nin millete karşı bir sorumluluğudur"

Anayasa çalışmalarına ilişkin yeni görüşme ziyaretlerine ne zaman başlayacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, birinci turda yapılanın, nihayetinde bir niyet beyanı da olduğunu söyledi.

İşçi servisi devrildi: 1'i ağır durumda 17 işçi yaralı İşçi servisi devrildi: 1'i ağır durumda 17 işçi yaralı

Anayasa meselesinin hem kendisinin hem de hiçbir bir siyasi partinin tek başına bir meselesi olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, "Anayasa meselesi, TBMM'nin millete karşı bir sorumluluğudur. 28. Dönem'in açıldığı ilk günden itibaren söylediğimiz şey şu: Cumhuriyetimizin ikinci asrına yaraşır; gerçekten tam manasıyla sivil, demokrat, kapsayıcı, kuşatıcı, hukukun üstünlüğü prensibini esas alan, güçler ayrımını tam manasıyla tahkim etmiş yeni bir anayasanın yapılmasında büyük bir zaruret vardır. Bu sadece bir siyasi grubun talebi olmanın çok ötesinde, milletin ortak beklentisidir. Ümit ederim ki TBMM, bu sorumluluğunu yerine getirir." değerlendirmelerinde bulundu.

"Sivillerin artık bir araya gelip bir anayasa yapmasının vakti geldi"

Parlamentoda bulunan siyasi partilerin hepsinin seçim beyannamelerinde ve parti programlarında, "yeni anayasa" ya da "anayasada köklü değişiklik" teklifinin bulunduğuna değinen Kurtulmuş, "Dolayısıyla bu anayasa görüşmelerinin bir şekilde yeniden başlatılması ve sonuç alınması gerekir. Bunun her türlü siyasi mülahazanın üstünde değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Artık yeter. Anayasa defaatle değişmiş olmasına, birçok maddesi üzerinde tadilat yapılmış olmasına rağmen hala 12 Eylül darbesinin, hala 1960 darbesinin o vesayetçi ruhu Anayasanın metninde mündemiçtir. Onun için bir madde bile olsa, sivillerin artık bir araya gelip bir anayasa yapmasının vakti geldiği kanaatindeyim. Eğer iyi niyetle yaklaşılırsa bu görüşmelerden de sonuç alınabileceğini ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Terörsüz Türkiye'yi inşa edeceğiz"

Kurtulmuş, DEM Parti heyetinin siyasi partilere ziyaretlerinin sorulması üzerine, bu sürece gelinceye kadar Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede yaşananlara dikkati çekti.

Bölgede emperyalizmin uzunca bir süredir böl-parçala-yönet siyaseti yürüttüğünü vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek sorunları çözecek iradeyi ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Editör: Deniz Berk