TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2001’de 2,38 seviyesinde olan doğurganlık hızı, 2023’de 1,51’e gerileyerek, nüfus yenilenme eşik değeri olan 2,1’in altına düştü. Bu da Türkiye nüfusunun alışılagelen genç yapısından ziyade giderek yaşlandığını gösteriyor. Bu kapsamda hükümet nüfusun gençleşmesi ve doğum sayısını artırmak için seçenekleri değerlendiriyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre bunun için öne çıkan seçenek hala dört ay olan ücretli doğum izninin süresini çocuk sayısına göre kademeli olarak artırmak.

Muhalefet partileri Türkiye’deki zorlu ekonomik koşullar, kadınların iş güvencesi sorunları nedeniyle sadece doğum izninin süresini artırmanın çözüm olmayacağı görüşünü taşıyor.

Erdoğan, son olarak, 20 Mayıs’taki kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada Türkiye’de doğurganlık hızının, nüfus yenilenme eşiğinin altına düştüğüne dikkat çekerek, bu durumu, “varoluşsal bir tehdit, felaket” olarak tanımladı.

Bakan Şimşek de olumlu bakıyor

Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra yapılan AKP’nin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında da doğurganlık hızındaki düşüş ele alındı.

Bazı MKYK üyeleri, doğurganlığı teşvik için, çalışma koşullarının yeniden düzenlenmesi ve bu çerçevede, halen toplamda 4 ay olan ücretli izin süresinin 1 yıla çıkarılmasını, uygun olan meslekler için de daha sonrası için uzaktan-esnek çalışma seçeneklerinin değerlendirilmesini istedi.

"41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" kapsamında Yalvaç Ural için onur gecesi düzenlendi "41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" kapsamında Yalvaç Ural için onur gecesi düzenlendi

Ayrıca, özel sektörde çalışan kadınların iş güvencesi ve kıdem tazminatı konusundaki çekinceler nedeniyle çocuk yapmaktan kaçındığı tespiti yapıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de nüfus artış politikalarına destek verdiği belirtildi.

Muhabir: Ahmet Ertüm