Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Doğan Bahadır İnan, kış aylarında sobadan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. 

Kurum binasında basın mensuplarına açıklama yapan İnan, yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaştığını anımsattı. 

Öte yandan, karbonmonoksit zehirlenmesinde görme bozukluğu, kalp çarpıntısı, kalpte sıkışma hissi, özellikle hareketle oluşan nefes darlığı, bayılma hissi gibi şikayetlerin görüldüğünü ekleyen İnan, şu ifadeleri kullandı:

Bakanlık yeni hileli gıda listesi yayınladı Bakanlık yeni hileli gıda listesi yayınladı

"Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli."

Editör: Esin Özdemir