Genel

Necip Hablemitoğlu davasında tetikçi bilmecesi

Abone Ol

Haber: Alican Uludağ

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayeti davasında, arasında emekli Albay Levent Göktaş’ın bulunduğu 6 sanığın tahliye edilmesine ilişkin mahkeme kararı ortaya çıktı. Kararda, “elde edilen delillerden tutuklu sanık Tarkan Mumcuoğlu’nun tetikçi olmayabileceği” belirtildi. Mahkeme, tetikçinin tespiti için savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin 20 yıl sonra dava açmıştı. İddianamede, arasında Fethullah Gülen, eski MİT’çi Enver Altaylı ve emekli Albay Levent Göktaş’ın bulunduğu 10 sanık yer almıştı. Cinayetin tetikçisinin ise eski Özel Kuvvetler subayı Tarkan Mumcuoğlu olduğu öne sürülmüştü. Mumcuoğlu’nun olaydan önce görevli olduğu Kazakistan’dan yasadışı yollarla Türkiye’ye gelerek cinayeti işlediği iddia edilen iddianamede, dönem Mumcuoğlu’nun telefonunun cinayet günü olan 18 Aralık 2002’yi de kapsar şekilde, 5 Aralık-29 Aralık 2002 tarihleri arasında kapalı olması bunun delili olarak gösterilmişti.

Tahliye kararının gerekçesi ne?

Davanın 12. duruşması, 18 Mayıs Perşembe günü yapılmıştı. Gece yarısı kararını açıklayan mahkeme, Levent Göktaş, Tarkan Mumcuoğlu ve Nuri Gökhan Bozkır’ın bulunduğu 6 tutuklu sanığın tahliyesine karar vermişti.

Mahkemenin tahliye kararında beraat gibi gerekçe yazdığı ortaya çıktı. Sanık Tarkan Mumcuoğlu’nun o dönem Kazakistan’da görevli olduğuna ilişkin kurs belgeleri, Mumcuoğlu ile aynı dönem Kazakistan'da görevli subay ve astsubayların ifadeleri ve o dönem askerlere tercümanlık yapan bir tanığın beyanları ile HTS kayıtlarına dikkat çekildi. Olayda tetikçi olduğu iddia edilen sanık Mumcuoğlu'nun olaydan önce kaçak yollar ile Türkiye'ye gelip Türkiye'de söz konusu eylemi gerçekleştirdiğine ilişkin soruşturma aşamasındaki bir kısım şüphe sebeplerinin büyük çoğunlukla sanık lehine değiştiği belirtilen kararda, şöyle denildi:

 “…Gelinen aşamada sanık Ahmet Tarkan Mumcuoğlu'nun olayın meydana geldiği 18/12/2002 tarihinde Türkiye'de olduğuna dair şüphelerin sanık lehine değiştiği yani cinayet olayında tetiği çeken failin sanık Ahmet Tarkan Mumcuoğlu olmayabileceği, sanık Ahmet Tarkan Mumcuoğlu yönünden suç vasfının değişmesi ihtimali bulunduğu…”

Bu aşamada tutuklamanın ölçülü olmayacağını savunan mahkeme, tutuklu diğer 5 sanığın tahliye gerekçesini de yine tetikçinin Tarkan Mumcuoğlu olamayabileceği savına dayandırdı. Kararda, “Bu durumda tetikçi tespit edilmeden ve asıl fail (tetikçi) ile dosyamız sanıklarının varsa bağlantıları ortaya çıkarılmadan bu sanıkların tutuklu kalmaları ölçülü olmaz, ileride hak mahrumiyetlerine neden olabilir” denildi.

Tetikçi için savcılığa suç duyurusu

Mahkeme ayrıca, olayda tetiği çekenin kim olduğunun tespiti için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Mahkeme, sanıklar aleyhinde ayda bir karakola imza atma ve il sınırlarını terk etmeme şeklinde adli kontrol kararı da aldı.

Hablemitoğlu’nu takip edenler kim?

Bu arada Hablemitoğlu’nun, öldürülmeden önce evinin yakınlarındaki Migros market içerisinde 25-35 yaşlarında iki kişi tarafından takip edildiği tespit edilmişti.  Mahkeme, cinayet günü Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda Binbaşı ve daha alt rütbede bulunan subaylar ile astsubayların o tarihlere ait fotoğrafları ile izin, rapor ve çalıştıkları birlikleri gösteren belgelerin Milli Savunma Bakanlığı’ndan istenmesine karar verdi.

Davanın savcısı Zafer Ergün, tahliye kararlarına itiraz etmişti. Üst mahkemenin bu hafta kararını vermesi bekleniyor. Bir sonraki duruşma 10 Temmuz’da görülecek.