Haber Merkezi - Reha Erdem’in yazıp yönettiği, yapımcılığını Ömer Atay ve Serra Ciliv’in üstlendiği merakla beklenen “Neandria” filmi, Türkiye prömiyeri gerçekleşti. Filmin ilk gösterimi, geçtiğimiz akşam Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleşen özel bir gösterimle yapıldı. Filmin prömiyerine; Reha Erdem’in yanı sıra oyuncular Deniz İlhan, İnci Nur Daşdemir, Nihal Yalçın, Izzy, Gizem Katmer ve Ayşegül Kopartan, yardımcı yönetmenliği üstlenen Deniz Tortum, görüntü yönetmeni Florent Herry’nin de bulunduğu gösterime ayrıca, Tilbe Saran, Ecem Uzun, Berker Güven, Emrah Özdemir, Azra Deniz Okyay, Nehir Tuna, Selcen Ergun gibi oyuncu ve yönetmenler de katıldı.

81. Uluslararası Venedik Film Festivali sona erdi 81. Uluslararası Venedik Film Festivali sona erdi

Neandria 31012024 Atlas1948 Ekip 01

“Olmayacak şeyleri hayâl etme gücünü bulmalıyız”

Seyircinin alkışlarıyla karşılanan filmin gösterimi ardından film ekibi, sinema yazarı ve festival programcısı Nil Kural’ın sunumuyla sahnedeydi. Türkiye’nin ilk ekolojik sürdürülebilir yapımlarından olan filmin çekimleri sürecinin zorluklarla dolu olduğunu vurgulayan Reha Erdem, “Bunu başarmak bizim için önemliydi. Basit bir şekilde pet şişe kullanmayalım dediğimiz zaman bile küçük hayatımızda tıkanmalar oluyor. Biz de setimizde bunu deneyelim, bu atmosferi oluşturalım istedik” dedi ve ekledi “Her şey küçük küçük başlıyor. Olmayacak şeylere inanmamız gerekiyor. Böyle bir dünyada ve özellikle böyle bir Türkiye’de. Olmayacak şeyleri hayâl etme gücünü bulmamız gerekiyor. Çevre de, sinema da, hayat da bunun içinde.”

Film, İstanbul’daki ikinci özel gösterimini 4 Şubat Pazar akşamı Kadıköy Sineması’nda yapacak. Filmin gösterimi ardından ayrıca, Reha Erdem ile yazar, editör ve aynı zamanda filmde Cumhur Hoca rolünde izleyeceğimiz Tanıl Bora’nın katılacağı “Ekolojik Sürdürülebilir Yapım” konulu bir sohbet gerçekleşecek. Özel gösterimlerine 10 Şubat’ta İzmir’de Karaca Sineması’nda, 17 Şubat’ta Ankara’da Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda devam edecek “Neandria”, 15 Mart 2024 tarihinde sinemalarda gösterime girecek.

Neandria Aysegul Kopartan Reha Erdem Nihal Yalcin Izzy Omer Atay Inci Nur Dasdemir

“Neandria”, antik bir kentin yakınlarındaki yoksul bir köyde annesiyle birlikte yaşayan ve atletizm yarışlarına hazırlanan Suna adlı bir genç kadını odağına alıyor. Köye yeni gelen İmam ile birlikte değişen hayatı da izleyen film, yarışma, avlanma ve kazanma hırsıyla hastalanmış bir dünyada sıkışmış gençlerin, çatlaklarda özgürlüğü ve aşkı arayan isyanlarını anlatıyor. Usta oyuncuları ve yeni keşifleri bir araya getiren filmde, Deniz İlhan, Ahmet Rıfat Şungar, Bülent Emin Yarar, İnci Nur Daşdemir, Nihal Yalçın, Izzy, Nur Fettahoğlu, Serkan Keskin, Gizem Katmer, Ayşegül Kopartan ve Tanıl Bora rol alıyor.

2023’ün Ekim ayında 39. Varşova Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan “Neandria”, yeşil yapımın Türkiye’deki ilk örneklerinden. Ekolojik olarak sürdürülebilir yapım girişimi olarak tamamlanan ve Kiraz Erdem’in Sürdürülebilir Yapım Sorumlusu olduğu filmin çekimleri Çanakkale’nin Kayacık köyünde ve Neandria antik kentinde gerçekleşti.

Editör: Haber Merkezi