İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ ve İstanbul Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği, ‘Büyüt Hayallerini Gelişim Programı’nda deprem uzmanı ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt üniversite öğrencileri ile bir araya geldi.

ANKA Haber Ajansı'ndan Oktay Yıldırım'ın haberine göre Görür, “İstanbul depreme hazır mı” sorusuna şu yanıtı verdi:

"Keşke hazır diyebilseydim ama hazır olmaktan uzak. Hazırlanmak için bir takım hareketler çalışmalar, niyetler var planlar, programlar. Ama henüz daha böyle rahatça söyleyebileceğimiz İstanbul'u hazırlayan nitelikte çalışmalar değil. Tam hazır olmak için daha çok yolumuz var diye düşünüyorum

“Bir araya gelemiyorsak yazıklar olsun bize”

“Yerel yönetimlerle mevcut hükümet arasında deprem konusunda bir kopukluk olduğunu düşünüyor musunuz" sorusunu ise Görür, şöyle cevapladı;

TİP milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'na katılmadı TİP milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'na katılmadı

"Düşünüyor musun değil. Yani bir araya gelemiyorlar. Yani düşünmenin çok ötesinde, çok açık, açık ve seçik. Ama bakın tekrar ediyorum bir bilim insanı olarak siyasetle hiçbir ilişkim yok. Siyasetle ilişkim seçimden seçime oy veren bir vatandaşım. Ama dünyada hiçbir ülke yoktur ki, yerel yönetimiyle hükümeti kol kola, el ele verip belli bir niyeti belli bir planı, programı olmadan o ülkeyi deprem dirençli yapamazlar. Mümkün değil yani. Hükümet çıksın ben tek başıma yapacağım belediye olmasın, yapamaz. Belediye de ben tek başıma yapacağım, o da yapamaz. Bizim bir araya gelmemiz şart. Bu ülkenin insanlarının can güvenliği üzerinde bir araya gelemiyorsak yazıklar olsun bize. "

Ali Kurt:  Maalesef kurumları bir araya getiremiyoruz

Deprem konusunda KİPTAŞ adına devletin kurumlarına yazdıkları yazılara cevap alamadığını belirten Ali Kurt ise şunları söyledi: 

"Hocam gayet güzel çerçeveyi çizdi aslında. Onun söylediklerine çok uzak değilim. Maalesef kurumları bir araya getiremiyoruz. Şu anda en büyük çabamız da bu ama bilincin artması da çok önemli. Bugün de hocamızı İstanbul Vakfı'yla, KİPTAŞ işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz ‘Büyük Hayallerini’ projesinin üçüncüsünü bugün hayata geçiriyoruz bu hafta açıkçası bu programı yapıyoruz. Burada bursiyer kız öğrencilerimiz var. Bizim bu süreçteki amacımız gençlerimizle deprem konusunda farkındalığını ve bilincini arttırmak. Türkiye'de de bu konuda en çok dert eden, en çok ses çıkaran bilim insanlarından biri olduğu için bilinen bir bir hocamız olduğu için Naci hocamızdan da destek istedik. Sağ olsun o da bizi kırmadı geldi bugün. Aşağıda birazdan genç öğrencilerimize deprem bilincini biraz daha arttırabilmek, farkındalığını biraz daha arttırabilmek, uygulamaların nasıl yapıldığını, KİPTAŞ'ın uygulamalarını nasıl yaptığını gösterebilmek adına bir çalışma bugün gerçekleştirecek. Ben de hocama katılıyorum. Bu işin siyaseti olmaz."

Editör: Nur Yıldız