İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kadın yapılanması koordinasyonu tarafından "Türkiye Yüzyılında 23 Kadın" adlı eser hayata geçirilecek.
MÜSİAD Kadın'ın 12 Ekim'de düzenleyeceği "Uluslararası Farkındalık Zirvesi 2024" programında satışa çıkacak kitapta, iş, akademi, spor ve sanat hayatında başarılı olan kadınların hayat hikayeleri ele alınacak.
Nevmekan Kandilli'de düzenlenen tanıtım toplantısında bir konuşma yapan MÜSİAD Kadın Başkanı Meryem İlbahar, kadınların toplumun yapı taşı olduğuna dikkati çekerek, kadının olmadığı siyasi ve toplumsal yaşamda ilerlemeden bahsedilemeyeceğini söyledi.
İlbahar, kadınların özellikle iş hayatındaki aktif rolünün arttığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"İşgücüne katılım oranına baktığımızda yüzde 26'dan yüzde 37'lere yükselen bir grafik karşımıza çıkıyor ve bu durum bizleri heyecanlandırdığı gibi hedefi daha yükseklere çıkarma noktasında teşvik de ediyor. Kadınlarımızın üretimdeki gücü ülke ekonomimizin gelişmesinde bir katma değer olarak karşımıza çıkıyor ve bu yolculukta onları cesaretlendirmek, onlara örnek alabilecekleri rol modeller sunabilmek çok önemli. Genç kızlarımızın, kadınlarımızın toplumda daha etkin ve güçlü yer alabilmelerini sağlamak adına, ülkemizin gelişmesinde, büyümesinde büyük katkıları olan, hayatta olan ve aramızdan ayrılan, ilklere imza atmış 23 kadın şahsiyetimizin hikayesini herkesle buluşturmak istedik. Bugün burada eserimizde yer verdiğimiz bu kıymetli isimleri sizlerle paylaşmanın büyük heyecanı içerisindeyiz. Diliyoruz ki kadınlarımıza yeni ufuklar belirlemesinde öncü, kendileri için belirledikleri rotada rehber olsun."
- "Bu kitap, Türkiye'nin 130-140 yılının özetidir"
Eserin editörlüğünü üstlenen İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şefik Memiş ise "Türkiye Yüzyılında 23 Kadın" kitabında yer alan kadınların ortak noktalarını "üreten kadın" olarak açıkladı.
Memiş, kitapta hikayelerine yer verilen kadınların bir şeyi yapmak ve başarmak için diğer şeylerden vazgeçmeyenler olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kadınlar kendileri için başarırken aslında aileleri, çocukları, anne babaları ve ülkeleri için de başarmaya muvaffak olmuşlardır. Bu kitap, Türkiye'nin 130-140 yılının özetidir. 19. yüzyılda başlayan hikayenin 20. yüzyıla uzanan, oradan da dijital çağ olarak nitelenen 21. yüzyıla ulaşan anlatımıdır. Bu kadınlar, 140 yıl boyunca Türkiye'nin kültürel ve ülkesel birliğini sürdürüp güçlenmesinin teminatı olmuşlardır. İmparatorluk'tan Cumhuriyet'e ve günümüze hiç eksilmeden 'büyük ve güçlü Türkiye' hedefi, bir kızıl elma olarak varlığını onların sayesinde korumuş ve gerçekleştirmiştir. Biz 23 ismin kendi anlattıklarından yola çıkarak bir hikaye oluşturduk. Bu hikaye, bir solukta okunuyor. Merakla ve heyecanla okunuyor. Gençler için bir pusula oluyor. Hayatı doğru ve ilkeli yaşamanın bizatihi başarı olduğunu ve ancak böyle yaşandığında diğer olumlu sonuçları beraberinde getirdiğini onlara gösteriyor."
"Türkiye Yüzyılında 23 Kadın" eseri, yüzyıla damgasını vuran başarılı kadınların hikayeleriyle yarının Türkiye'sine adını yazdıracak genç kadınlara ilham olması amacıyla kaleme alınacak.
Eser, MÜSİAD Kadın tarafından düzenlenecek Uluslararası Farkındalık Zirvesi (IAS) 2024'te tanıtılacak.