Haber Merkezi - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), yıllık değerlendirme toplantısının ikincisini Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla, MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Kahramanmaraş merkezli depremlere karşın, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdüğünü anımsatarak şunları söyledi: 

Manyas Ovası'nda çiftçiler çeltik hasadına başladı Manyas Ovası'nda çiftçiler çeltik hasadına başladı

"Büyük bir direnç gösteren Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde de bu performansını sürdürmüş ve yüzde 3,9 büyüyerek küresel ekonomi içerisinde pozitif ayrışmayı başarmıştır. Nihayet yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyüyen Türkiye ekonomisi, bu dönemde Hindistan'ın ardından G20'nin en çok büyüyen ikinci ülkesi olmayı başarmış ve böylece aralıksız 13 çeyrek boyunca büyüme kaydederek önemli bir başarıya imza atmıştır. Öncü ekonomilerle birlikte ülkemizin de enflasyon sorunuyla yüzleştiği ve parasal sıkılaşma sürecinde olduğu böyle bir dönemde, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının artması takdir edilmesi gereken bir gelişmedir."

"Yılın ilk 9 ayına ilişkin yüzde 5,9'luk GSYİH büyümesinde iç tüketimin katkısı 10,5 puan oldu"

Bununla birlikte, üyelerine yaptıkları ankette "2023 yılında iç satışlarının önceki yıla kıyasla ne yönde değiştiği" yönünde soru sordukları bilgisine yer veren Asmalı, şunları söyledi: 

"Bu soruya anketimize katılan üyelerimizin yüzde 42,4'ü 'arttı' cevabını verirken, 'azaldı' cevabını verenlerin oranı yüzde 39,7'dir. Hatırlanacağı gibi yılın ilk 9 ayına ilişkin yüzde 5,9'luk GSYİH büyümesinde iç tüketimin katkısı 10,5 puan olmuş, buna karşın 3. çeyrekteki zayıflama dikkati çekmişti. Bu bağlamda ankete katılan üyelerimizin yüzde 42,4'ünün Türkiye ekonomisinin iç talep kaynaklı büyümesine destek verdiğini ifade edebiliriz." 

Editör: Haber Merkezi