Güncel

Murat Yetkin: CHP’nin dönüşü muhteşem oldu; Erdoğan bu kez “dış güçler” diyemedi

"Özel, İmamoğlu ve Yavaş ise parti yönetimleriyle ittifak ve pazarlık yerine, parti farkı da gözetmeden doğrudan seçmene hitap etmeyi denediler. CHP’nin “tabanda ittifak” dediği bu yöntem tutmuş görünüyor."

Abone Ol

Haber Merkezi - CHP 31 Mart seçimlerinde, 1977’de Bülent Ecevit’in aldığı yüzde 41,3 oydan sonra en yüksek oya yüzde 37,7 ile ulaşarak birinci parti oldu. Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report'ta kaleme aldığı yazıda CHP'nin seçim başarısının genel başkan değişimini getiren kurultay ve sonrasındaki partinin kurumsallaşması süreci olarak açıkladı. Yetkin, CHP'nin bundan sonraki süreçte başarısını sürdürmesi içi Türkiye'nin her noktasında örgütlüğe önem vermesi gerektiğini kaybetti.

Seçim sonrası CHPnin düzenlediği ilk MYK'de Manisa, Kütahya, Uşak, Kilis, Adıyaman, Kastamonu gibi şehirlerde seçimin muhafazakâr oylarla kazanıldığının kaydedildiğini belirten Yetkin, bu oyların tepki oyu olup geri dönme ihtimaline karşı ayrı bir çalışma gerektirdiğini kaydetti.

"Tabanda ittifak tuttu"

Yetkin, aynı başarının 14 Mayıs seçimlerine yansıması durumunda yaşanabilecek tabloyu da aktardı: 

CHP’nin bu seçim öncesi izlediği siyaset, Kılıçdaroğlu’nun 2017 Adalet Yürüyüşünden itibaren ittifaklar siyasetinin adeta 2.0 sürümü. Kılıçdaroğlu muhalif parti yönetimleriyle ittifak kurup bunu sandığa yansıtmayı denedi. Belki kendi adaylığı yerine örneğin İmamoğlu ya da Yavaş’ın adaylığında karar kılsaydı sonuç da alabilirdi. Ama tarih “eğer” ve “keşke” ifadeleriyle yazılmıyor.

Özel, İmamoğlu ve Yavaş ise parti yönetimleriyle ittifak ve pazarlık yerine, parti farkı da gözetmeden doğrudan seçmene hitap etmeyi denediler. CHP’nin “tabanda ittifak” dediği bu yöntem tutmuş görünüyor."

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.