CHP'li Tanal Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi başlattı CHP'li Tanal Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi başlattı

Haber Merkezi - Gazeteci Murat Yetkin, İzmir Buca'da bir okula 12 Eylül'de yaptığı işkencelerden tanınan Esat Oktay Yıldıran'ın adının verilmesi ve HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Meclis kürsüsünde "özerkliği" dile getirmesinin AKP'de rahatsızlık yarattığını yazdı.

Yazıda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Örneğin 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminin meşum işkencecilerinden Esat Oktay Yıldıran’ın adının İzmir’in Buca ilçesinde bir ilkokula verilmesine tepkiler yükseliyor. O dönem kendisi de Diyarbakır cezaevinde Yıldıran ve ekibinin işkencelerinde acı çeken AK Parti MKYK üyesi Orhan Miroğlu en sert tepkiyi gösterenlerden oldu. Cumhur’da çatırtı sesleri bu konuda ortaklardan değil, içeriden geliyordu.
Halen 7 yıllık azami tutukluluk süresi bittiği halde tahliye edilmeyen önceki Diyarbakır Belediye Başkanlarından Gültan Kışanak, kendisine işkence yapan, falakaya çekip ayaklarında sigara söndüren ve “Ben Türk’üm, Kürt değilim” demediği için 6 ay köpeği Jo’nun kulübesine hapseden kişinin bizzat Yıldıran olduğunu açıklamıştı. CHP’li Oğuz Kağan Salıcı “60 kişinin işkenceyle öldürülmesinden sorumlu birini çocuklara kahraman diye mi tanıtıyorsunuz?” diye sordu.
Milli Eğitim Bakanlığı inceleme başlattığını açıkladı. “Hata” sözcüğünü kullandı; çünkü okullara isim verilirken MEB onayı gerekiyordu. Kim imza attırmıştı Bakan Yusuf Tekin’e, yoksa bu da Batı’daki radikal milliyetçileri cezbetmeyi amaçlayan bir seçim manevrası mıydı?

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar