Haber Merkezi - Araştırmacı Murat Bardakçı, 29 Ekim'de önce televizyonda gösterilen 3 Kasım'da da vizyona giren Atatürk filminden izlenimlerini köşesine taşıdı. Sinema Genel Müdürlüğü'nün 2019'da yürürlüğe soktuğu "5244 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun” ve “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile filmlerin öncesinde yerleştirilen uyarı işaretlerini eleştirdi.

Bardakçı, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Çok uğraşmama, herkes gibi gözyaşı dökmeye hayli çabalamama rağmen maalesef şöyle hüngür hüngür bir türlü ağlayamadım! Zira, film daha başlamadan önce ekranda beliren bazı yazılar beni hayretlere garketti, hem hissiyatımı, hem de anlayışımı perişan etti ve düştüğüm şaşkınlık ağlamama mâni oldu!

Bakanlıktan Tavşantepe Köyü'ndeki çocuklara ilişkin ön rapor! Bakanlıktan Tavşantepe Köyü'ndeki çocuklara ilişkin ön rapor!

Hani sinemalarda ve TV’lerde yerli yahut yabancı bütün filmlerin başına kanun gereği bazı uyarılar konur, küçük izleyiciler için uygun yaş sınırı gösterilir ve filmde şiddet, korku, cinsellik, çıplaklık, uyuşturucu, kaba ve argo dil yahut olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar mevcut ise bunlar seyirciye peşinen hatırlatılır ya...

Daha en başta peşpeşe yeralan dört farklı uyarıya göre Atatürk filmi meğerse altı yaş üzeri çocuklar içinmiş, yani küçüklere seyrettirmek doğru olmazmış, on yaşın altındaki çocuklar da tek başlarına değil, aileleri ile izleyebilirlermiş! Üstelik filmde hem “şiddet ve korku unsurları”, hem de “olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar” varmış, yani haftalardan buyana yere-göğe koyamadığımız film meğerse pek öyle pîr ü pâk değilmiş!

Devletin kurucusunun hayatını konu alan filmin seyircisini “Şimdi şiddet, korku ve “olumsuzluklar göreceksiniz” diye şaşırtıp hiddetlendirmek ve bir yerde devletin kurucusuna da hakaret edercesine onu töhmet altında bırakmak yerine filmin başına “Genel izleyici kitlesi içindir” ibâresini yerleştirmek nedense akıl edilmemiştir!

Atatürk hakkında bu sözler sinema dışında söylense, meselâ adamın biri kalkıp da “Atatürk’ün hayatında korku, şiddet ve olumsuzluklar vardır” diye birşeyler geveleyecek yahut yazacak olsa savcılar büyük ihtimalle devreye girer ve bu sözleri edeni koruma kanununa muhalefet ettiği gerekçesi ile ifadeye çağırırlar!"

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar