İSTANBUL (AA) - Şair ve yazar İbrahim Tenekeci yönetiminde hazırlanan aylık edebiyat ve fikir dergisi Muhit, 47. sayısında "Daima Filistin" dosyasıyla okur karşısına çıktı.

Derginin giriş yazısını kaleme alan Tenekeci, kasım sayısında farklı bir konuyu ele almayı planladıklarını fakat Filistin'de yaşananlardan dolayı dosya konusunu Filistin'e ayırdıklarını belirterek, "Bir Müslüman olarak hem vazifemizi yapmaya hem vesika bırakmaya çalıştık. Geniş katılımlı bu sayımız, kısa denilebilecek bir sürede ve seferberlik duygusuyla oluştu. Yazı talep ettiğimiz isimler büyük bir gayret ve ciddiyetle geri dönüş yaptı. Böylece dergimizin tamamını Filistin davasına ayırmış olduk." ifadelerini kullandı.

Gazze'de yaşanan haksızlık ve zulme dikkati çeken Tenekeci, her ortamda ve fırsatta bunları dile getirmek mecburiyetinde olduklarını, mesuliyet ve mensubiyet duygusundan uzak olanların bunu anlayamayacaklarını kaydetti.

- "Filistin halkı mazlumlara ümit ve azim aşıladı"

Bekir Salih Yaman'ın Gazze'nin dünden bugüne geçirdiği tarihi süreci anlattığı "Gazze Kronolojisi" yazısıyla başlayan dosyada, Arif Ay "Filistin'in Kaderi"ni, Mustafa Özel "Gazze'nin Hatırlattıkları"nı kaleme aldı.

Ali Emre, "Gazze: Kıyıdaki Kanlı Karanfil" başlıklı yazısında Filistin halkının yıllardır süren İsrail mezalimine karşı direnişine değinerek, "Filistin halkının yavaş yavaş toplu bir ölüme mahkum edildiği Gazze'de, her türlü imkansızlığa ve kuşatılmışlığa karşı direnişçilerin adeta imkansızı başararak geliştirdikleri operasyon kabiliyeti, düşmanı dehşete düşürürken acı sonuçlarına rağmen mazlumlara da ümit ve azim aşıladı." görüşünü paylaştı.

"Gazze, Ümmeti Şikayet Ediyor" başlıklı yazıyı kaleme alan Sibel Eraslan, Şeyh Ahmed Yasin'in mektubunu temel alarak Müslüman aleminin en büyük sınavının Filistin olduğunu vurguladı.

Hüsrev Hatemi, "Kudüs ve Filistin: Kutsal ve Dertli Diyar", Ömer Lekesiz "We Will Return ya da Nekbe'dir Yaramızın Adı" başlıklı denemeye imza atarken, Gökhan Gökçek "Kudüs Türklere Tarihlerinin Emanetidir" başlıklı makalesinde, Kudüs'ün sadece bir İslam beldesi olmadığını, aynı zamanda Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer almasından dolayı Türk ata toprağı olduğunu ifade etti.

- "Tavrımız nettir Filistin Filistinlilerindir"

Tenekeci "Filistin Yazıları" başlıklı makalesinde, "Tavrımız bellidir ve nettir. Filistin, Filistinlilerindir." ifadesini kullanırken, Saadettin Acar da "Büyük Mesele: Biz Ne Yapıyoruz?" sorusunu yazısında irdeledi.

Kemal Öztürk "Kınamadan Daha Fazlasına İhtiyacımız Var" başlıklı yazısında "Dünyada bu kadar dirençli bir millet görmedim. Filistinliler, Kudüs davasını kanları pahasına savunan, hapishanelerde, zindanlarda, Gazze gibi abluka altındaki topraklarda direnen mübarek insanlar." değerlendirmesine yer verdi.

Süleyman Ceran "Filistin Direnişinin En Küçük Halkası: Arakib Köyü"nü, İsmail Halis de "Melekler Şehri Gazze"yi yazdı. Halis, yazısında "Gazze, yıllardan bu yana hayatı, direnişi, asıl suskunluğuyla kurduğu anlatıyı bugün bir kez de 'ölmeden önce ölerek' gösteriyor dünyaya." ifadelerini kullandı.

- "Nehirden Denize Özgür Filistin"

Halil İbrahim İzgi, "Gazze'ye Gidememek" başlıklı yazısında insani yardımın öneminden bahsederken, Zeki Bulduk "Müslümanlığım yetersiz, keşke Siyonist'e atılan bir taş olsaydım!" yazısında görüşlerini dile getirdi.

Mehmet Tepe "Filistin Günlükleri" ve Cevat Olçok "Kudüs'ün Bitmeyen Acısı" başlıklı yazılarında, daha önce gerçekleştirdikleri Kudüs ziyaretleri sırasında şahit olduklarını okurlara aktardı.

Arter'in yeni sergileri "Karaya Çıkmak Yasaktır" ve "Islak Zemin" sanatseverlerle buluştu Arter'in yeni sergileri "Karaya Çıkmak Yasaktır" ve "Islak Zemin" sanatseverlerle buluştu

Recep Terler "Mütecanis Topraklara Sahip Filistin" yazısında Filistin şehirlerinin birbirlerine bağdaşıklığını "Nehirden Denize Özgür Filistin" sloganıyla kaleme aldı.

Müslim Coşkun "Kanayan Yaramız: Filistin", Yağız Gönüler "Bir Tevhit Meselesi: Filistin", Mahmut Bıyıklı "Türk Edebiyatının Filistin Sınavı", Abdulkadir Erkal "Klasik Türk Şiirinde Kutsal Mekan Olarak Kudüs", Peren Birsaygılı Mut "Filistin Direniş Edebiyatının İlk Şairleri" ve Turan Kışlakçı da "Filistin'in Naziresi: Şairlerin Yüreğindeki Vatan" başlıklı yazıları yazdı.

Seyyid Ensar, "Zafere Giden Yol"da insanlık olarak yükümlülükleri, Harun Yakarer "Kudüs-ü Şerif Terazisinde" insanlığın aldığı konumu dini ideolojiler üzerinden anlattı.

- "Gözlerimizi tanık, kalemi şahit kılacağız"

Erol Göka, Gökhan Ergür, Mehmet Dinç ve Feyza Topçu Gazze'de yaşanan saldırılara karşı alınan ahlaki ve insani tavrı, psikoloji bilimi temelinde ele aldı.

Samed Karagöz'ün "Filistinli On Sanatçı"yı eserleriyle beraber okuyucuya sunduğu dergide, Kamil Yeşil "Filistin Üzerine Metcezir Düşünceler"i sıraladı, Zeynep Merdan ise "Bir Şahitlik Yarası: Filistin" başlıklı yazısında "Gözlerimizi tanık, kalemi şahit kılacağız, insaniyet şerefine." ifadesine yer verdi.

Said Ercan, Gazze'de yaşanan soykırıma karşı verilecek toplumsal refleksin sosyal medya etkisini anlatırken, Metin Erol uluslararası medya kuruluşlarının Gazze'de yapılan soykırım karşısındaki bilgi dezenformasyonunu ispatlarıyla okura sundu.

Said Yavuz, Nurullah Genç, Dilara Ayşe Akdeniz, Mehmet Teber ve Aynur Dilber şiirleriyle, Hasan Aycın ve Hanifi Özbek de Filistin'e özel hazırladıkları çizgilerle bu sayıya katkı sundu.

Kaynak: aa