Güncel

Muhalefetten AYM Başkanı'na ziyaret

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, beraberindeki DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ve Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya'yı ziyaret etti.

Abone Ol

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, beraberindeki DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle birlikte Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya’yı ziyaret etti.

Ali Mahir Başarır: Bu konuda ısrarımız devam edecek.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle birlikte AYM Başkanı Kadir Özkaya’yı ziyaret etti. Yaklaşık bir buçuk saat süren ziyaretin ardından açıklama yapan Başarır, şunları söyledi:

"Bu gün dört parti grubu adına dört arkadaşımızda AYM'yi ziyaret ettik. Başkan ve üyelerle önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Can Atalay konusundaki hassasiyetimizi Meclis'te bu gündemin bitmeyeceğini ve tükenmeyeceğini bir kez daha belirttik. AYM'nin kararlarının uygulanmasının önemini ve bunun vurgulanmasını AYM'de de bu gündemin devam etmesinin gerekliliğini anlattık. Bizi uzun uzun dinlediler. Gerçekten çok iyi karşıladılar. Bu konuda ısrarımız devam edecek. Buradan Barolar Birliği ile görüşeceğiz. Yarın Yargıtay Başkanı'yla görüşülecek. Biz hukuku, hukukun üstünlüğünü, anayasanın üstünlüğünü savunan partileriz. Bu konu konuşuldu. Bir de şunu söylemek istiyorum; bazı burada görülmesi gereken kanun tekliflerinin, meclisten geçen kanunların önemine dikkat çektik. Hayvan yasasını özellikle belirttik. O da toplumun gereksinimlerini ve bu konudaki tepkileri dikkate alarak öne alınacağını ve ivedi bir şekilde karar verileceğini söyledi. Umarım bu yasa da iptal olur."

Gülüstan Koçyiğit: Bu mesele Can Atalay meselesi olmaktan çıkmıştır.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Koçyiğit ise şunları söyledi:

"Bugün üç grup başkanvekili ve TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil vekilimizle beraber AYM'ye bir ziyarette bulunduk. Biliyorsunuz çok uzun süredir aslında Hatay halkının iradesi olan Can Atalay'ın hem milletvekilliğinin hem Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi gibi bir süreçle karşı karşıyayız. Tabi bu sürecin yargısal tartışmaları da oldu. Bu anlamıyla AYM'nin aslında üst üste veridği hak ihlali kararları var ki bu anlamıyla en son 22 Şubat'ta verdiği ve 1 Ağustos itibarıyla de açıklanan gerekçeli kararın kendisi aslında bugün çok açık ve net bize şunu gösteriyor; Türkiye'nin önünde iki seçenek var. Ya anayasaya, AYM kararlarına uyacaktır ya da anayasa mahkemesi kararlarını görmezden gelerek aslında anayasanın ihlalini anayasal devlet düzeninin ilga edilmesine yönelik bir adım atmış olacaktır. Bizim burada bulunan dört siyasi partinin de temel tartışması ve temel gündemi tabi ki AYM kararı, Can Atalay kararının derhal uygulanmasıdır. Ve bu konuda bizler hem Meclis'te aslında hep beraber yaptığımız ortak çağrıyla 16 Ağustos'ta Meclis'in üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi için bir özel oturum genel kurul toplantısı olmuştu. Hem orada ifade ettik hem öncesindeki bütün süreçlerde ifade ettik. Bu mesele Can Atalay meselesi olmaktan çıkmıştır. Bu Türkiye'nin hukuk devleti olup olmayacağı tartışmasıdır. Bir anayasal devlet düzeninin devam edip etmeyeceği tartışmasıdır. O anlamıyla biz meseleyi sadece bir milletvekilinin gasp edilmesinin çok ötesinde bir mesele olarak ele alıyoruz. Verimli bir görüşme olduğunu ben de ifade etmek istiyorum."