MOSKOVA (AA) - Rusya-İslam Dünyası Strateji Vizyon Grubu, geniş katılımla Moskova’da toplandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko’nun ev sahipliğinde Bakanlıkta yapılan toplantıya, Rusya-İslam Dünyası Strateji Vizyon Grubu Başkanı ve Tataristan Cumhuriyeti Reisi Rüstem Minnihanov, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, İslam ülkelerinin büyükelçileri, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Ömer Faruk Savuran, federal bölge yetkililerinin ve Rusya’daki dini derneklerin temsilcileri katıldı.

Toplantıya videolu mesaj gönderen Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, Uluslararası Ekonomik Forumu "Rusya-İslam Dünyası: KazanForum 2024" çerçevesi dahil Rusya ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) arasında pek çok etkileşimin sağlandığını vurguladı.

Husnullin, "Ülkemizin Müslüman devletlerle işbirliğine ilave dinamikler kazandırmak amacıyla bu çalışmalar tasarlanmıştır." ifadesini kullandı.

- Rudenko: "Rusya, İslam ülkeleriyle dostluk bağlarına önem veriyor"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Rudenko, Rusya’nın İslam ülkeleriyle çeşitli bağları güçlendirmeye yönelik anlayışa sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Rusya, İİT çerçevesi de dahil olmak üzere Müslüman devletlerle geleneksel olarak güvene dayalı, yakın ilişkiler sürdüren çok uluslu ve çok dinli bir ülkedir. Rusya Federasyonu ile İİT arasındaki dostluk bağlarının güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz."

Rusya'nın İİT’de "gözlemci" statüsünü almasının ardından neredeyse 20 yıl süren ortak çalışmanın önemli sonuçları ortaya çıktığını memnuniyetle belirten Rudenko, "Uluslararası gündemdeki güncel konulara ilişkin sürdürülebilir bir siyasi diyalog oluşturulmuştur ve bugün Orta Doğu teması haklı olarak öne çıktı." diye konuştu.

- Minnihanov: "Gazze’deki insani felaketten büyük kaygı duyuyoruz"

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Reisi Minnihanov, İslam ülkeleriyle etkileşimin genişletilmesinin, Rus dış politikasının önceliklerinden biri olduğuna dikkati çekerek, bugün zor zamanlarda uluslararası ilişkilerdeki krizler bağlamında İslam ülkeleriyle işbirliğinin özel önem kazandığını anlattı.

Rusya’nın Orta Doğu’daki durumun ağırlaşmasından, Gazze Şeridi'ndeki kanlı çatışmalardan, çok sayıda can kaybından ve büyük bir insani felaketten ciddi kaygı duyduğunun altını çizen Minnihanov, "Filistin-İsrail çatışması meselelerinde Rusya, öncelikle bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin yaratılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını her zaman savunmuştur." ifadesini kullandı.

Minnihanov, 2023'te İsveç ve Danimarka'da tekrarlanan Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin İslam dünyasında büyük bir öfke dalgasına neden olduğunu anımsatarak, "Bu olaylar, Rusya'da da en sert şekilde kınanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu tür eylemleri suç olarak nitelendirdi. Rus Ortodoks Kilisesi bunları kabul edilemez vandalizm olarak nitelendirdi." diye konuştu.

OMÜ'den emekli 42 öğretim görevlisi "Öğretmenler Günü" için buluştu OMÜ'den emekli 42 öğretim görevlisi "Öğretmenler Günü" için buluştu

Katılımcılara, Rusya-İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubunun geçen yılki faaliyetlerinin sonuçlarını aktaran ve 2024 yılı ortak çalışma planları hakkında bilgi veren Minnihanov, grubun Kazan’da "Rusya-İslam Dünyası: Adil, çok kutuplu bir dünya düzeni ve güvenli kalkınma" gündemiyle özel etkinlik düzenleyeceğini açıkladı.

Strateji Vizyon Grubu Başkan Yardımcısı, Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Uluslararası İşler Komitesi Başkan Yardımcısı Farit Muhametşin ve Tataristan Cumhuriyeti Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı Taliya Minullina da katılımcılara sunum yaptı.

Kaynak: aa