Ahmet Çağatay Bayraktar

Dünyanın pek çok ülkesinden Moskova’ya gelen 110 dansçının yer aldığı Umutların Büyük Ödülü Uluslararası Gençlik Bale Yarışması’na katılan Nilay Tahiroğlu bale dansçıları kategorisi büyükler grubunda ikinci olarak gümüş madalya kazandı. SSCB Halk Sanatçısı ve Rus Bale Tiyatrosu’nun sanat yönetmenliğini üstlenen Gordeev Vyacheslav’ın başkanlığını yürüttüğü jürinin başkan yardımcılığını Rusya Halk Sanatçısı, Moskova Devlet Koreografi Akademisi Rektörü Leonova Marina ile birlikte Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk üstlendi. Bale, koreografi ve halk dansları olmak üzere üç farklı dalda düzenlenen yarışmanın bale alanında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin genç sanatçısı Nilay Tahiroğlu rakipleri arasından sıyrılarak ikincilik ödülüne hak kazandı. Yarışmaya katılan ve kazanan tek Türk bale sanatçısı ünvanına da elde eden bale sanatçısı Nilay Tahiroğlu, başarı yolculuğunu 24 Saat Gazetesi’ne anlattı.

Baleye başlama sürecinin anlatan 20 yaşındaki Nilay Tahiroğlu, “Ben çok hareketli bir çocuk olduğum için ailem bir spor dalıyla uğraşmam için kurs arıyorlardı. Hobi olarak başladığım jimnastikte tam yarışma grubuna geçeceğim sırada antrenörüm yeteneğim olduğunu söyleyerek beni konservatuara yönlendirdi. Normalde büyüdüğüm zaman öğretmen olma düşüncem vardı ve istemiyordum konservatuarı. Çünkü balenin ne olduğunu bilmiyordum. Buna rağmen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nın sınavlarına girdim ve kazandım. İlk zamanlar bale bana zor gelse de işin içine girince çok keyif almaya başladım” dedi.

Bir yıllık hazırlık bir aya sığdı

Dünyanın farklı bölgelerinden gelen 110 sanatçının katıldığı yarışmanın bale kategorisinde gümüş madalya kazanan Tahiroğlu, “Özellikle bale ile anılan Rusya’da düzenlenen uluslararası bir yarışmaya katılmak ve kazanmak benim için büyük bir adım oldu” yorumunda bulundu. Yarışmaya hazırlık sürecini anlatan Tahiroğlu, “Yarışmadan jüri başkan yardımcılığında da bulunan genel müdürümüz Tan Sağtürk sayesinde haberim oldu. Yarışmaya bir ay öncesinden hazırlanmaya başladık. Başvuru süresinin bitmesine üç gün kala da başvurduk. Yarışmada altı tane solo ve bir tane modern dans varyasyonu sunmamız gerekiyordu. Aslında bu varyasyona hazırlanmak için bir aylık süre oldukça kısa. Normalde bu tür yarışmalara bir yıl öncesinden hazırlanmak gerekir. Yoğun olmasına rağmen keyifli bir süreçti” şeklinde konuştu.

Nilayfoto1

Tahiroğlu yarışmada 4 farklı eserden kesitler sergiledi.

Rutin provaların yanında yarışmaya da hazırlandı

Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde de görev alan genç sanatçı, yarışmaya hazırlık sürecinde kurum tarafından sahnelenen Ludwig Minkus’un La Bayadère gösterisinin provalarından hemen sonra yarışmada sergileyeceği gösteriye odaklandı. “Rutin prova sonrası her gün 3 saat yarışma için hazırlandım” diyen Tahiroğlu, “Hazırlanmak için kısa bir zamanım kaldığını düşünerek bazen endişeye kapılabiliyordum. Ama eğitmenimiz Elif Fırat ve Almula Özlem sayesinde bu süreci olabildiğinde stressiz ve iyi hazırlanmış şekilde geçirdim. Yarışmada da farklı eserlerden 1,5 dakikalık kesitler sergiledik. Bu eserler arasında Gisella, Don Ouixote, Pakita ve La Bayadère yer aldı. Modern dans performansında ise çalıştırıcım Elif Fırat’ın hazırladığı bir koreografi ile jürinin karşısındaydım” şeklinde anlattı.

"Dile Emek Verenler Efrasiyap Gemalmaz Belgeseli"nin ilk gösterimi Erzurum'da yapıldı "Dile Emek Verenler Efrasiyap Gemalmaz Belgeseli"nin ilk gösterimi Erzurum'da yapıldı

Bir sonraki hedef İstanbul’daki yarışma

Yarışmaya katılmasının kendisine büyük bir deneyim kazandırdığını belirten Tahiroğlu’nun bir sonraki hedefi ise uzun aradan sonra 10-17 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası İstanbul Bale Yarışması olacak. Tahiroğlu Rusya’daki yarışmadan kazandığı deneyim ile yeni yarışmalarda da başarı kazanmak istediğini şu sözlerle anlattı: “Rusya’ya gittiğimde özellikle Rus yarışmacıların çok büyük bir disiplin içerisinde hazırlandıklarını gözlemledim. Çünkü birbirimizi sadece sahnede izlemedik kulis arkasında da sohbetlerimiz oldu. Yarışmaya hazırlık sürecim ve oradaki gözlemlerim de katılmak istediğim diğer uluslararası yarışmalar için bana fikir verdi ve yol gösterdi.”

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar