Diyarbakır Baro Başkanı'ndan 'Narin' açıklaması: "Cinsel saldırı hususu değerlendirilmedi" Diyarbakır Baro Başkanı'ndan 'Narin' açıklaması: "Cinsel saldırı hususu değerlendirilmedi"

Haber Merkezi -İsrail'in 1,4 milyondan fazla Gazzelinin sığındığı Refah kentine kara operasyonu hazırlıkları İsrail ve ABD tarafından sert tepki yarattı. Mısır, kente yönelik muhtemel bir kara saldırısının vahim sonuçları olacağı konusunda uyarırken ABD Başkanı Biden ise İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Refah operasyonunu "ciddi bir planlama yapılmadan" desteklemeyeceklerini söyledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 1 Şubat'ta Gazze Şeridi'nin Han Yunus bölgesindeki İsrail birliklerini ziyaretinde yaptığı açıklamada, kara saldırılarını, Mısır sınırındaki Refah kentine taşıyacaklarını açıklamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden'ın görüşmede ABD'nin İsrail'in güvenliğine yönelik verdiği desteği bir kez teyit ettiği aktarılarak, görüşmede Gazze Şeridi'ndeki esirlerin serbest bırakılmasına yönelik devam eden çabaların ele alındığı belirtildi.

Biden'ın Netanyahu'ya mümkün olan en kısa sürede tüm esirlerin serbest bırakılması için müzakerelerde faydanılanılması gerektiğine yer verilien açıklamada, "Başkan ayrıca masum Filistinli sivillere yönelik insani yardımın artırılması ve sürekliliğinin sağlanması için acil ve spesifik adımlar atılması çağrısında bulundu. Başkan, Refah'ta barınan 1 milyondan fazla insanın güvenliğinin sağlanmasına yönelik inandırıcı ve uygulanabilir bir plan olmaksızın askeri operasyona devam edilmemesi gerektiği yönündeki görüşünü yineledi. İki lider yakın temas halinde kalma konusunda mutabık kaldılar" denildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetindeki üst düzey yetkililerin Gazze'nin güneyindeki Refah kentine askeri operasyon yapılacağı yönündeki açıklamalarının kesin bir şekilde reddedildiği kaydedildi. Açıklamada, İsrail, kente yönelik muhtemel bir kara saldırısının vahim sonuçları olacağı konusunda uyarılarak, Gazze'deki son güvenli bölge olması hasebiyle 1,4 milyondan fazla kişinin sığındığı kentin hedef alınmasının engellenmesi için tüm bölgesel ve uluslararası çabaların birleştirilmesi gerektiği belirtildi.

Editör: Haber Merkezi