Ünlü şefler "3. Uluslararası Food Fest Antalya" gastronomi festivalinde buluştu Ünlü şefler "3. Uluslararası Food Fest Antalya" gastronomi festivalinde buluştu

1706974549114DİCLE KAVAK EKMEKCİ/ANKARA - Çocukların sanata olan ilgilerini artırmak ve farkındalık kazandırmak amacıyla Bilkent Center’da düzenlenen Çocuklara Özel Müzayedede değerli ressamların eserleri çocuklar ile buluştu. Minik sanatseverler ünlü ressamların fırçalarından çıkan eserleri tanıma fırsatı bulurken, beğendikleri resimleri almak için tatlı bir rekabetle yarıştı. Yuliya Ergene ve Rahmi Çöğendez’in sunumuyla gerçekleşen etkinlikte 60 eser sergilendi. Çöğendez, çocukları sanatla tanıştırmayı ve çocuklara sanat sevgisini aşılamayı hedeflediklerini belirtirken, koleksiyonerlik bilinci ve estetik bakış açısını erken yaşta pekiştirmek istediklerini söyledi. Çocukların ebeveynleri ile katıldıkları Çocuklara Özel Müzayede’de minikler keyifli bir hafta sonu geçirdi. Ünlü sanatçıların özel eserleri küçük yeni sahiplerini buldu. 
RC Art Müzayede yönetiminden yapılan açıklamada, “Koleksiyonerlik çocuklara kişisel sorumluluk, matematiksel beceriler, okuma becerileri, sosyal beceriler, bütçe becerileri, ilgi alanlarına yoğunlaşma becerileri, sahip olduğu materyalleri koruyup salama becerisi, rekabet duygusu, paylaşmanın önemi, haklara saygı, iletişim becerileri, araştırma tanıma ve keşfetme becerileri, estetik duyguların gelişimi gibi birçok duygusal gelişimde olumlu etki sağlamaktadır” denildi.
“Sanat yapıtların kitlelerle buluşturmak kesinlikle bir misyondur”
Sanatçı Tamer Levent, bütün çocukların sanatçı olduklarını ama henüz farkında olmadıklarını belirterek, onları anlayıp destekler ve değer verirseniz kendilerini açıp keşfederek başarılı olabileceklerini söyledi. Levent devamla, “Tam tersini yapıp onlarla alay eder, onlar küçümser ve onlar anlamaz olarak görürseniz, onların basarisiz ve küskün olmalarına neden olacak şekilde baskı altında tutarsanız, onları köreltirsiniz. İnsanlığın geleceği olan çocuklarımızın 'yaşam sanatçıları olmaları için, onlara ulaşabilecekleri çoklu disiplin mantığını tanıtmalıyız. Ezberci öğretim yerine, bilgiyi yasamda uygulayacakları eğitim sanatını onlara sunmalıyız. Bu müzayede, çağın çocuklarına bu değerlere ulaşabilme farkındalığı yaratsın. Sanata evet!” dedi. Tiyatrocu ressam Gaffur Uzuner müzayede ile ilgili, “Rahmi Çöğendez ve Yuliya Ergene bu projeyle, sevgili çocuklarımızın hayat ve sanata ilgili geleceğine şahane bir dokunuş yapıyor. Kutluyorum” diye belirtti. Ressam Hikmet Çetinkaya ise Çocuklara Özel Müzayede ile ilgili, “Yaşamımızı anlamlı değerli klan, sosyalleşmemizi sağlayan hobilerimizdir. Ne var ki bu çocuk yasta kazanılması gereken bir aktivitedir” diyerek, “Zarafet, kibarlık, incelik gerektiren sanat eserleri müzayedesi ise en anlamlısı ve değerlisidir. Çocuklarımıza böylesine önemli bir sanat koleksiyonculuğunu erken yasta sevdiren, ortamını hazırlayan RC Art Müzayedeye ve ekibine, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
Ressam Remzi Taşkıran ise bazı alışkanlıkların çocukken edinilmesi gerektiğini vurgulayarak sanat ilgisinin de bunlardan biri olduğunu söyledi. Taşkıran açıklamasında, “Yetişkinlikte edinilen alışkanlıklar çokta içsel olmamaktadır. Daha çok özenti seviyesinde kalır. Malumdur ki medeniyetler üç ayak üzerine kurulur; bilim, sanat ve felsefe. Bunlardan birisi olmayınca o medeniyetin ayakta durması mümkün değildir. Sanat yapıtların kitlelerle buluşturmak kesinlikle bir misyondur. Yani kültür sanat yayıncılığıdır. Buda medeniyetin gelişmesine hizmet anlamına gelir. Sayın Rahmi Çöğendez ve Yuliya Ergene bu anlamda önemli proje gerçekleştirmiş ve sürdürmektedir. Şimdiden geleceğin sanat koleksiyonerlerini yetiştirmektedir. Çocuklar sanat mekânlarında aileleriyle birlikte resim satın alma heyecanını yaşamaktadırlar. Buda sanat adına önemli bir hizmet anlamına gelir” diye konuştu. Ressam Yavuz Bozkurt ise, çocukta başlayan estetik sorgulamanın yaşam boyu bilgi ve kültürel değerlerle daha da yaşanabilir hale geldiğini vurgulayarak resim müzayedesinin çocukların estetik gelişimine çok fazla şey katacağını söyledi. Bozkurt, “Yıllar öncesini düşündüm. Sahil kenarında oynayan oğlum ilgisini eken milyonlarca renkli çakıl taşlarından sadece birkaç tanesini seçerek bana saklamam için vermişti. Milyonlarca akıl taşlardan sadece onlar. O çakıl taşlarının biçimi, sekli, dokusu, renkleri onun ilgisini çekmişti. Estetik yaklaşım, ayrım vs. başlamıştı diye düşünmüştüm. Çocuklara özel müzayede, son derece değerli bir yaklaşım. Çocuk bir resme bakarak onda değerli bir şeyler hissedebilir onu duvarında görmek, onlara sahip olmak ve resim sanatı sevdalısı olması için bir başlangıç olabilir. İleri yaşları için değerli sonuçlara yol açacağını düşündüğüm için bu etkinlikte yerimi almak istedim. Harika bir proje” açıklamasında bulundu. 

Editör: Ramazan Atabey