"Kutsal İşgal" belgeseline Saraybosna'daki festivalde "En İyi Belgesel ve Program Ödülü" verildi "Kutsal İşgal" belgeseline Saraybosna'daki festivalde "En İyi Belgesel ve Program Ödülü" verildi

Haber Merkezi - Yazar Mine Kırıkkanat, yazar Elif Şafak'ın "Bit Palas" romanında kendi romanı "Sinek Sarayı" ndan intihal yaptığını öne sürmüştü. Açılan dava sonucunda, Elif Şafak’ın Bit Palas romanının, Mine Kırıkkanat’ın romanından intihal olduğu mahkeme kararıyla onaylandı. Karar istinaf süreci sonrası kesinleştiğinde, Elif Şafak’ın Bit Palas romanının yeni basımı yapılamayacak. Ayrıcs romanın piyasada olan baskıları toplatılacak ve mahkemenin gerekçeli kararı tirajı en yüksek 3 gazeteden birinde, ilan masrafı davalılardan alınmak üzere yayımlanacak. Davacı tarafı Avukat Dr. Ruşen Gültekin, davalı Elif (Şafak) Sağlık’ı Avukat Ali Deniz Ceylan ve davalı Doğan Yayınları Yayıncılık A.Ş.’yi Avukat Murat Teber’in temsil ettiği intihal davasında; mahkeme heyeti Elif Şafak’ın Bit Palas başlıklı romanında Mine Kırıkkanat’ın Sinek Sarayı romanından intihal yapmış olduğuna hükmetti.

Davanın görüldüğü Anadolu 1.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararındaki ayrıntılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Elif Şafak’ın 2001’de ilk basımı yapılan Bit Palas kitap isminde dahi ilk basımı 1990’da yapılan Sinek Sarayı ile benzerliğinin olması, kitaptaki kurgulama, karakterler, mekân ve zaman birliği, olay örgüsüne bakıldığında esinlenmenin çok ötesinde Mine Kırıkkanat’ın Sinek Sarayı isimli kitabının adından ve içeriğinden fazlasıyla yararlandığı ve bu yararlanmanın intihal düzeyinde olduğu ve Mine Kırıkkanat’ın Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndan kaynaklı haklarının ihlal edildiği kabul edilmiştir."

Editör: Haber Merkezi