Milliyetçilik ekonomiyi solladı
Şükrü KARAMAN İlk kez yapılan ikinci tur seçimin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı belli oldu. İlk turda olduğu gibi seçmenin sandığa koştuğu 28 Mayıs seçiminde...
Şükrü KARAMAN
İlk kez yapılan ikinci tur seçimin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı belli oldu.
İlk turda olduğu gibi seçmenin sandığa koştuğu 28 Mayıs seçiminde Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52.16’lık oy oranı ile koltuğunu korurken, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47.84 oranında oy aldı. Kılıçdaroğlu’nun ikinci turda ağırlık verdiği milliyetçiliğe yönelik propaganda ve açıklamaları ile son anda gerçekleşen Ümit Özdağ iş birliği seçilmesine yetmedi.
Seçim sonucu irdelendiğinde derin ekonomik sorunlar yaşasa, geliri sürekli gerilese de büyük kentler dışındaki seçmen siyasi iradenin çok iyi kullandığı “beka, milliyetçilik, vatan” gibi söylemlerin etkisiyle oyunu Erdoğan’dan yana kullandı. Yüksek enflasyonu, çarşı pazarın cep boşaltan fiyatlarını en çok hisseden Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Mersin gibi büyükşehirlerdeki seçmen tercihini Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana yaptı.
Her gün değişen çarşı pazar ve raf fiyatları ile uçan konut kiralarının olumsuzluğu büyükşehirlerde yaşayan seçmenin ne denli önceliği oldu ise Yozgat, Bayburt, Gümüşhane başta olmak üzere İç Anadolu ve Doğu Anadolu’daki seçmenin birinci kaygısı olmadı. Onların önceliği ekonomiden çok vatanın bölünmezliği, dış güçler ve terör oldu. Karadeniz Bölgesi’ndeki seçmen de aynı kaygı ile oyunu her seçimde olduğu gibi ezici çoğunlukla Erdoğan’a verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı diğer bileşenlerinin “Kandil’le işbirliği yapıyorlar. Dış güçler bizi bölmek istiyor. Kılıçdaroğlu seçilirse Selo’yu hapisten çıkaracak” gibi söylemler, gerçek olmadığı kabullenilen kurgu ve montaj ürünü görüntüler muhafazakar seçmeni bütünleştirdi. Oysa hiç gerek yoktu böylesi dezenformasyona. Seçim kazanmak için bu tür yöntemlere başvuruluyor ne yazık ki.
Sonuçta beka kaygısı, milliyetçilik söylemi ekonomik sorunları sollayarak Erdoğan’ın yeniden seçilmesini sağladı. Hiç kuşkusuz Türkçe bilmeyen, vatandaşlığa alınarak seçmen olan Suriyeli ve diğer ülkelerden gelenlerin kullandığı oylar az da olsa etkili oldu sonucun belirlenmesinde. Tabii seçim kampanyalarında devlet olanaklarının kullanılması göz ardı edilmemeli. Yanı sıra çeşitli başlıklar halinde vatandaşa yapılan sosyal yardımlar da.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’a görevinde başarılar diliyoruz. Dar ve sabit gelirli kitle yaşadığı sorunlara çözüm bekliyor. Ekonomide bozulma, halkın dibe vuran satın alma gücü, dizginlenemeyen yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ve kanayan yara haline dönüşen sığınmacılar başlığı Erdoğan’ın masasında bulunuyor.
İlk turda yapıcı, hoş görülü ve herkesi kucaklayan dil kullanan, ikinci turda milliyetçilik söylemlerine vurgu yapan Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçilmesine yetmese bile yüzde 48 oranındaki oyu küçümsenmemeli. Zira her iki seçmenden birinin tercihi kendisine oldu. Elbette CHP içinde seçim sonucuna ilişkin sorgulama ve öz eleştiri yapılacaktır.