Haber Merkezi - Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve  Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikaları arasında gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmazlık devam ediyor. Türk Metal ve Birleşik Metal-İş ortalama yüzde 73'lük zam talebini kabul etmediğini duyurarak 19 Ocak'ta grev kararı aldıklarını açıkladı. Türk Metal, grev kararını Türk Traktör, Arçelik ve Ford Otosan'a bildirdi.

Grev kararını Türk Traktör'den yapılan açıklamada, "Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerlerimiz için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere grev kararı alındığı şirketimize bildirilmiştir. Toplu iş sözleşmesine yönelik görüşmeler devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, kamuya açıklanacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Ford Otosan ise "Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerlerimiz için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere grev kararı alındığı şirketimize bildirilmiştir" açıklamasında bulundu.

Türk Metal, dün toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldığını duyurmuştu. Türk Metal'in ardından Birleşik Metal-İş Sendikası da grev kararını duyurdu.

"MESS’in daveti üzerine bugün (13 Ocak 2024 tarihinde) Merkez Ofislerinde gerçekleşen toplantıda İşveren tarafı; 1 Eylül 2023'ten geçerli olmak üzere ilk 6 ay için saat ücretlerine önce %32 zam yapılmasını, yüzdelik zam uygulandıktan sonra saat ücretlerine seyyanen 20,5 TL zam yapılmasını, daha sonra ise 10 yıllık kıdemle sınırlı olmak üzere yine saat ücretlerine her kıdem yılı için 1,5 TL zam yapılmasını teklif etmiştir. MESS'in teklif ettiği bu zam paketinin ortalama ücrete toplam getirisi yüzde 73 oranındadır. 

Erdoğan'dan 'Gaziler Günü' mesajı Erdoğan'dan 'Gaziler Günü' mesajı

MESS ayrıca sosyal yardımlara 1 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık yüzde 90 oranında zam teklif etmiştir. Sonraki altı aylar için ücretlere, ilgili altı ayın enflasyonu oranında, sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklifini yinelemiştir.

Ayrıca MESS, sözleşmenin 3 yıllık olması, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasının kaldırılması, ikramiyelerin işe gelinemeyen günler için kesilmesi başta olmak üzere, kazanılmış haklarımızı geriye götürecek tekliflerini ise masada tutmaya devam etmiştir. 

Heyetimiz yapılan teklifleri kabul etmeyerek görüşmeyi sonlandırmıştır."

Grev 19 Ocak'ta

Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamada da "MESS’ten işçilerin kabul edeceği yeni teklif beklediğimizi, aksi taktirde 19 Ocak’ta başlayacak grevlerimizi en güçlü biçimde hayata geçireceğimizi belirttik" denildi.

Editör: Haber Merkezi