Ekonomi

Merkez Bankası'ndan 'kredi kartları düzenlemesi' analizi

TCMB ile BDDK tarafından alınan yeni kararları TCMB uzmanları analiz etti. Analizde "TCMB, kredi kartı azami akdi faizlerinde bakiyeye göre farklılaşmaya giderek kredi kartı borçluluğunu azaltmayı teşvik ediyor ve iç talepteki dengelenmeye katkı veriyor" dedi.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartlarında yaptıkları hamlelerle dikkat çekti.

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sağlarken, TCMB de dönem borcunun miktarına göre değişen faiz oranları ve asgari ödeme tutarı düzenlemesi yaptı.

Alınan kararlar TCMB’nin son dönemde bilgilendirme ve analiz konusunda aktif kullanılan 'Merkezin Güncesi'nde blogunda yer alan analize göre açıklanırsa, kredi kartı borçluluğunda azalma, iç talepteki dengelenme ve bu düzenlemelerin mevcut borçlu bireyleri en az etkilemesi amaçlanıyor.

Yıllık büyüme oranı yüzde 180'e kadar yükseldi

TCMB'nin blogunda, Kübra Bölükbaş, Mehmet Selman Çolak ve Eren Ocakverdi tarafından hazırlanan "Bireysel Kredi Kartlarında Azami Akdi Faiz Oranlarının Bakiyeye Göre Farklılaştırılması" başlıklı analizde TCMB ve BDDK hamleleri incelendi.

Bireysel kredi kartları bakiyeleri, bireysel kredi türlerine göre daha hızlı büyürken, yıllık büyüme oranının yüzde 180'e kadar yükseldiği, bu büyümede de talep kaynaklı gelişmelerin yanında kredi kartının ödeme aracı olarak kullanımının da rol oynadığı belirtildi.