Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki azalış hız kazandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) analizine göre, KKM yenilemelerinin azalması, vade bitiminde lira ve yabancı paraya geçişleri arttırdı.

TCMB'nin blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan "Mevduat Tercihleri ve Kur Korumalı Mevduat Gelişmeleri" başlıklı analizde, son iki ayda KKM'de 14 milyar dolarlık çözülmeye karşın yabancı para mevduatın sadece 3,3 milyar dolar arttığı bildirildi.

Bakan Bayraktar, İstanbul Energy Forum'da Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı Davitashvili ile görüştü Bakan Bayraktar, İstanbul Energy Forum'da Gürcistan Birinci Başbakan Yardımcısı Davitashvili ile görüştü

Merkez Bankası'nda Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Fazilet Çavuşoğlu, Hazine ve Kurumsal Operasyonlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cihan Fırat, Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü'nde Uzman Yardımcısı Erinç Menekşe tarafından hazırlanan analiz yayımlandı. 

Söz konusu analizde, son günlerde yabancı para mevduat tutarında yaşanan yükselişin tasarruf sahiplerinin lira talebinin gelişimine olan ilgiyi artırdığı ifade edildi.

Öte yandan, yabancı para mevduat tutarındaki artışın KKM bakiyesinin azaltılması süreciyle ilişkisinin veriler ışığında değerlendirildiği belirtilen açıklamada, tasarruf tercihleri çerçevesinde yorumlandığı kaydedildi.

"Yabancı para mevduattaki artışın nedenlerden biri yaz aylarında cari fazla verilmesi"

Mart ayındaki sıkılaşma adımlarının etkisiyle nisan ve mayıs aylarında mevduat tercihlerinde hızla TL'ye yönelimin gerçekleştiğine dikkat çekilen analizde, şu ifadeler yer aldı:

"Yabancı para mevduat bakiyesi 210 milyar dolardan haziran başında 190 milyar dolara kadar geriledi. Bu dönemde gerçek ve tüzel kişi lira mevduat payı güçlü bir artış gösterdi. Temmuz ve ağustos aylarında lira payındaki artış gerçek kişiler için yavaşlamakla birlikte devam ediyor. Lira payı tarihsel ortalamalara (yüzde 60) yaklaştıkça bu eğilimin yavaşlaması beklenen bir durum. Öte yandan, tarihsel ortalamaların (yüzde 49) üzerine çıkan tüzel kişi lira payı istikrarlı bir patika izliyor. Lira tercihlerinin güçlenerek devam ettiği bir ortamda, yabancı para mevduattaki artışın arkasındaki nedenlerden biri yaz aylarında cari fazla verilmesidir. Ekonominin cari fazla verdiği yaz aylarında şirketler döviz tevdiat hesaplarını mevsimsel olarak artırabiliyorlar. Yabancı para mevduat hesaplarındaki artışı sürükleyen bir diğer önemli faktör ise atılan politika adımlarıyla hızlanarak devam eden KKM'den çıkış süreci."

Editör: Esin Özdemir