Ekonomi

Memur ve emeklilerden Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde simitli eylem

Kamu Birliği Konfederasyonu, SAVDES-SEN ve TEÇSEN üyeleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde düzenlediği eylemde, 2025 yılı bütçe görüşmelerinin devam ettiği bugünlerde memur ve emeklilerin refahına yönelik taleplerini dile getirdi.

Abone Ol

SAVDES-SEN Genel Başkanı ve Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Cengiz tarafından yapılan basın açıklamasında Genel Kurul’da verilecek önergeler ile 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda; memur ve emekli maaş artışlarına, ülkenin son beş yıllık büyüme oranları toplamında yüzde 30’dan az olmamak üzere ilave refah payı verilmesi, harcırah, tayin bedeli, fazla çalışma ücreti, giyim yardımı ve yiyecek yardımı gibi hususların piyasa rayiçlerine getirilmesine yönelik bütçe kanununda revizyon yapılması talep edildi. Söz konusu taleplerin ihtiyaç olduğunu belirten Cengiz, taleplerin karşılanmasının kamu kaynaklarının adil bölüşümü ve hakkaniyet ile kamuda verimlilik için elzem olduğunu vurguladı.

“Gasp edilen haklarımızın yeniden verilmesini istiyoruz”

Kasım 2024 ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 20 bin 562 TL, yoksulluk sınırının ise 66 bin 976 TL olduğuna dikkat çeken Cengiz, yapılan yedi ayrı toplu sözleşme sonucunda; memurların büyük çoğunluğunun yoksulluk sınırı altında, emeklilerin ise açlık sınırı altında yaşadığına işaret edildi. Cengiz, “Fırsat varken, sorunların görmezden gelinmesi, çözümün geçiştirilmesi, ötelenmesi, ertelenmesi veya geriye bırakılması diye bir şey olmaz, kabul edilemez. Verilen sözler ve yapılan açıklamalar ile beklentiye sokulan memur ve emeklileri daha fazla oyalamamalıdır. Artık takatimiz da kalmamıştır. Yedi ayrı toplu sözleşmede gasp edilen haklarımızın yeniden verilmesini, insanca yaşama koşullarına kavuşmayı istiyoruz” dedi.

Cengiz, 26 maddelik “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmelerinde verilecek önergeler ile; daha önce sözü verilen “Birinci Dereceye gelmiş tüm Devlet memurlarına 3600 ek gösterge verilmesi, Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılması, seyyanen zammın taban aylıklara yansıtılarak emeklilikte de geçerli olmasının sağlanması, kamuya alımlar ile görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında mülakatların kaldırılması” hususlarının da torba yasaya dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Kamuda kademeli emeklilik sistemi ve disiplin affının getirilmesi talebi

Cengiz Dışişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi alanlarda çalışanların taleplerini ise şu şekilde sıraladı; “Kanunun yayım tarihinden itibaren altı ay içerisinde, kamuda tüm kadroların analiz edilerek yeniden düzenlenmesi ve kadroların standartlaştırılması, her kadronun görev tanımlarının hazırlanarak Cumhurbaşkanlığı onayı ile yürürlüğe girmesi talebimizdir. Kamu personeli mali yönetim sisteminin yeniden düzenlenmesi, asgari geçim standardını sağlayacak şekilde yoksulluk sınırı üzerinde ücret ve TOKİ sosyal konut standartlarında 3+1 konut alacak şekilde emekli ikramiyesi verilmesi ile Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş Bayram İkramiyesi verilmesini istiyoruz. Ayrıca sözleşmeli personelin kadroya geçme süresinin 3+1’den 1+1’e indirilmesi ve kamuda kademeli emeklilik sisteminin ve disiplin affının getirilmesini talep ediyoruz.

Beş kurum çalışanına fiili hizmet süresi zammı-yıpranma hakkı

Dışişleri Bakanlığı yurtdışı teşkilatında görevli ‘sözleşmeli personelin’ ücretlerinin, sosyal haklarının ve kadroya alınma imkanlarının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, 112 Acil Çağrı Merkezi ve Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğünde görevli Devlet memurlarına fiili hizmet süresi zammı-yıpranma verilmesi, Kurum Tabipleri ve sağlık çalışanlarının mali haklarının Sağlık Bakanlığındaki eşdeğerleri ile eşitlenmesi, memurların yıllık izne denk gelen resmî tatil ve dini bayram günlerinin yıllık izine dahil edilmemesi ve tüm kurumlarda ‘Mobbingle Mücadele Birimi’ kurulması gerekmektedir.”