Şehir Tiyatroları kendi rekorunu kırdı Şehir Tiyatroları kendi rekorunu kırdı

dfhdfhdfhhCEMRE POLAT/ANKARA- Medya Sanat Galerisi, ressam Abdurrahman Kaplan’ın Türkiye’de benzerine sık rastlanmayan mix media (karışık teknik) eserlerine ev sahipliği yapıyor. Birbirinden renkli çalışmaları bir araya getiren “Retrospekti” sergide, sanatçının farklı temalarla işlediği onlarca eser izleyici karşısına çıkıyor. 
Tablolarında alışılmışın dışında temalar işleyen sanatçı, çeşitli materyalleri bir araya getirerek soyut ve somut konuları canlı renklerle yansıtıyor. “Horozlar”, “Palyaçolar”, “Sokak müzisyenleri” gibi farklı figürler üzerine birçok eser vererek seriler oluşturan sanatçı, yıllar içinde biriktirdiği karışık teknik eserlerini izleyiciye sunuyor. “Retrospektif” sergi, 15 Kasım Çarşamba gününe kadar ziyarete açık olacak. 
Serginin açılış kokteylinde bir araya geldiğimiz Kaplan, yaratım sürecinin ayrıntılarını 24 Saat Gazetesi’ne anlattı. Yarım asrı aşkın süredir resim çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran sanatçı “Ömrümü çalışmaya adadım” diyor. Belli temalar üzerine oluşturduğu serilerinde yüzlerce farklı eser biriktirdiğini söyleyen Kaplan, konuşmasında “Yüzlerce resimden oluşan serilerim var. Belli temalar üzerine çeşitli resimler yapıyorum. Burada sergilediğim farklı konular var. Örneğin: ‘Sirk eğlenceleri’ serisinde 40-42 resim var. ‘Horozlar’ serisinde ise yüzün üzerinde çalışmam var” sözlerine yer verdi.  
Kaplan, “Işık doğudan yükselir mottosuyla etkilendiğim Doğu kültürünü işliyorum”
Üretim sürecinde hayranlık beslediği kültürlerden ilham aldığını, Anadolu ve Doğu kültüründen esinlendiğini aktaran sanatçı, “Temalarım daha çok kendi kültürümüz ve Uzakdoğu kültürü üzerine şekilleniyor. ‘Işık doğudan yükselir’ mottosuyla ilerliyorum ve etkilendiğim doğu kültürünü işliyorum. Mesela ‘Bir Anadolu Efsanesi’ ve “Kapadokya” serim var. Kapadokya’yı anlattığım eserlerde Kapadokya’nın renklerini kullandım ve ağırlıklı olarak 3 renkle çalıştım” diye konuştu. 
“55 yıldır hiç durmadan çalışıyorum”
Mix media türünde çok sayıda eser ortaya koyduğunu söyleyen sanatçı, ömrünü çalışmaya ve üretmeye adadığını aktardı. Karışık teknik türünde çalışmanın zorluklarından bahseden sanatçı, “Türkiye’de bu türde çalışan kimse yok. Bu eserlerin hiçbiri kolaj değil. Fransızların ‘mix media’ dediği bir tür. Resimlerin üzerine koyduğum tüm materyalleri kendim boyuyorum. Bütüne ulaşmak için parçaları yan yana getirmek ve parçaların geri planla ilişkisini kurmak gerekiyor. Bu işin bütünlüğünü parçaları bir araya getirerek yapmak, normal resim yapmanın dört katı daha zor. Bu horozlardan, palyaçolardan, sokak müzisyenlerinden henüz sergilenmemiş çok fazla resim var. Atölyemde şu anda burada olan serginin aynından 8 tane daha açabilecek kadar resim var. Aşağı yukarı 55 yıldır sürekli çalışan, sürekli üreten biriyim ve hiç bırakmadan devam ediyorum. ‘Ömrümü çalışmaya adadım’ diyebilirim” dedi.JTYJTYJTYJ
Abdurrahman Kaplan kimdir?
Abdurrahman Kaplan, 1947’de Karaman’da dünyaya geldi. 1963 ve 1967 arasında Çapa Öğretmen Okulu Resim Seminerlerine katıldıktan sonra 1970’te Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’den mezun oldu. İlk kişisel sergisini 1970’te Ankara’da Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı Galerisi’nde açtı. 1970-1972 yılları arasında, Konya ve Kırşehir’de resim öğretmenliği yaptı. Sanatçı, “Kültür, Tarih, Uzam” konulu 14 özgün baskı çalışması gerçekleştirdi, 25’in üzerinde kişisel resim ve özgün baskı sergisi açtı.
Sanat hayatı boyunca birçok kişisel sergi açan ve karma sergilere katılan Kaplan, 1999’da Çamlıca Sanat Evi’nde özgün baskı çalışmaları gerçekleştirdi. 2004’te Ankara’da Resim Evi’ni kuran sanatçı, yaşamını ve sanat çalışmalarını burada sürdürmekte.
MİX MEDİA SANATI NEDİR?
Görsel sanatta mix media (karma medya), birden fazla ortamın veya malzemenin kullanıldığı sanat eserlerini tanımlıyor. Montajlar, kolajlar ve heykel, farklı medya kullanan üç yaygın sanat örneği olarak karşımıza çıkıyor. Ahşap, kanvas, kâğıt veya duvar gibi çeşitli fonlar üzerine uygulanabilecek farklı tekniklerin bir arada kullanılmasına “Mix media” deniyor.
Mix Media uygulamaları genellikle tuval, pano ve mukavva gibi objeler üzerinde yapılan, başta kolaj olmak üzere birçok tekniğin bir arada kullanılmasıyla oluşuyor. Mix Media çalışmasında, uygulama yapılacak yüzeye 3 boyutlu ahşap objeler, danteller, baskı resimler, gazete kağıtları, düğme, polyester tamamlayıcı objeler, tül, kumaş, çiçek figürleri eklenebiliyor.

Editör: Ramazan Atabey