Haber Merkezi - Gazetecilerin mesleki gelişimini amaçlayan, iletişim fakültelerinde okuyan öğrencilerin aldıkları akademik eğitimi desteklemeyi hedefleyen “Türkiye’de Gazeteciliğin Güçlendirilmesi” projesinin ikinci etkinliği 26 Kasım’da Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde düzenlendi. Medya Okuryazarlığı temasıyla düzenlenen atölyenin eğitmenliğini Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan üstlenirken, eğitime Türkiye’nin farklı bölgelerinden katılımcılar fiziki ve çevrimiçi şekilde katıldı.

WhatsApp Image 2023-11-26 at 13.16.16

Mansur Yavaş: Bu kış da kimse üşümeyecek Mansur Yavaş: Bu kış da kimse üşümeyecek

Atölyenin açılış konuşmasını Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı gerçekleştirdi

Medya okuryazarlığının temel kavramlarıyla başlayan atölyede, Pehlivan ilk olarak medya okuryazarlığı nedir sorusunun cevabını katılımcılar ile yanıtladı. Medya okuryazarlığının sadece gazeteciler için değil her kesimden bireyin edinmesi gereken bir yetkinlik olduğunu söyleyen Pehlivan, bir olayın farklı açılardan ele alınmasının haberi yayınlayan kişi ve kuruma göre farklılık gösterdiğini belirtti. Medya okuryazarlığına sahip kişilerin, haberi kitleleri yanıltma ve yanlış yönlendirme özelliğini fark ederek gündemi bilinçli bir şekilde takip edebilme imkanına sahip olduğunu söyleyen Pehlivan, bu noktada eleştirel medya okuryazarlığının altını çizdi. Haberin yayınlandığı mecranın ekonomi-politik ilişkileri, muhabirin haberi işleme süreçleri, gerçeğin yeniden kurgulanması ve görgü tanıklarının yanlığını gibi etkenlere haber okuyucularının dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivan, güncel medya ortamı içinde yer alan haberlerden örnekleri de katılımcılarla paylaştı.

Sosyal ağlarda medya okuryazarlığı büyük önem taşıyor

Ekran Resmi 2023-11-26 20.19.49Günümüzün temel haber alma aracı sosyal medyada yer alan haberlerin de medya okuryazarlığı kapsamında ele alınması gerektiğini ekleyen Pehlivan, özellikle kadın odaklı haberlerde yer alan hatalı dil kullanımının önüne geçmek için neler yapılabileceğini anlattı. Şiddet eyleminin gerekçelendirilmemesi, mağdurun durumuna karşı hassasiyet içinde bulunmak, sansasyon yaratacak ifadelerin yer almaması gibi unsurlara dikkat çeken Pehlivan, haberi okuyanlar kadar gazetecilerin de medya okuryazarlığına sahip olması gerektiğini vurguladı. Gazetecilerin özellikle sosyal medyada yaşadıkları taciz ve tehditlere karşı neler yapması gerektiğini de anlatan Pehlivan, gazetecilerin haber kaynakları olan iletişimde izlemesi gereken yöntemleri de irdeledi.                                                                                                                            

Gazeteciler Cemiyeti’nin içerik ve koordinasyonunu yürüttüğü, Birleşik Krallık Büyükelçiliği desteği ile gerçekleştirilen Türkiye’de Gazeteciliğin Güçlendirilmesi Projesi, fiziki ve çevrimiçi katılıma açık olarak farklı başlık ve eğitmenler ile devam edecek.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar