Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın durumuna ilişkin gündemle toplandı. TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın kürsüde, "Sizde zerre utanma yok. Hakikat her zaman acıtır" sözlerinin ardından başlayan gerilimle, Şık'ın iki konuşması da, birleşime ara verilerek sonlandırıldı. Öte yandan AKP'li Alpay Özalan, kürsüye gelerek Şık'ı yumrukladı.

Saldırıda, DEM Partili Gülistan Koçyiğit'in kaşı yarılırken, CHP'li Okan Konuralp de yaralanırken liderlerden tepkiler yağdı. 

Özel: "Utanç içindeyim bu duruma şahit olduğum için"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda yaşanan şiddete ilişkin olarak, “Sözlerin havada uçuşacağı bir yerde yumruklar, tekmeler uçuşuyor. Yerlerde kan var, kadınlara vuruyorlar. Gözümüzün önünde oldu. Kadınlara vuruyorlar. Utanç içindeyim bu duruma şahit olduğum için. Sayın Numan Kurtulmuş’un derhal tüm siyasi partilerin genel başkanları ya da grup başkanlarını toplantıya çağırmaya davet ediyorum” ifadesini kullandı.

Babacan: ''Anayasayı tanımadınız, millet iradesini yok saydınız..."

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Meclis kürsüsünde konuşma yapan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve diğer muhalefet milletvekillerine yönelik saldırıyı kınarken, liderlerden tepki yağdı.

Babacan, şunları kaydetti:

''Anayasayı tanımadınız, millet iradesini yok saydınız, her gün ekranlardan öfke saçtınız. Sonuç ortada. Bugün Gazi Meclisimizde kan aktı. Meclis kürsüsünde saldırıya uğrayan ve yaralanan vekillere geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, saldırıyı kınıyorum. AK Parti grubunun şiddetten sorumlu vekiline AK Parti içinden de gereken cevabın verileceğini temenni ediyorum. Bu memleketi bu hale getirmeye kimsenin hakkı yok."

TİP: "Arkadan saldırmak sağcıların geleneğidir"

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Fransa Senatosu heyetiyle görüştü TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Fransa Senatosu heyetiyle görüştü

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise yaptığı açıklamada saldırıya tepki göstererek yaralanan milletvekillerine geçmiş olsun dedi.

TİP'in açıklaması şöyle;

"AKP kontenjanından "eşkıya" olarak Meclis'e gönderilen Alpay Özalan'in kürsüde konuşma yapmakta olan lstanbul Milletvekilimiz Ahmet Şık'a arkadan saldırması, iktidarın emekçi halkın iradesi karşısında duyduğu korkunun göstergesidir. Ali İsmail Korkmaz'ın Gezi'de vahşice katledilmesinden ve tarihten de örneklerle hatırlayacağımız üzere arkadan saldırmak sağcıların geleneğidir, Alpay Özalan geleneğine sahip çıkmıştır.
Öte yandan AKP-MHP iktidarinın hukuk tanimazlığı alçakça bir zorbalığa dönüşmüştür. Derhal yapılması gereken TBMM Genel Kurulu'nda Can Atalay hakkındaki AYM kararının okunması, milletvekili kaydının yapılması ve Meclis'te eşkiyaliğa varan bu hale son verilmesidir. Aynı zamanda haysiyetsiz saldırganlarin Meclis'ten çıkartılmasi ve haklarında soruşturma başlatılması da gerekmekkedir.
Bugünkü saldıri, Can Atalay'in başından beri Hatay halkınin iradesini temsil eden milletvekili olduğu gerçeğini pekiştirmiştir. Bu saldırılar bizi yildıramayacağı gibi hakliliğımizı ve direncimizi kuvvetlendirecektir.
Can Atalay'ın ve tüm Gezi tutsaklarınun maruz kaldığı hukuksuzluğu er ya da geç sona erdireceğiz."

Editör: Nur Yıldız