Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) eğitimde yaşanan sorunları gündeme getirmek için gerçekleştirdiği Eğitim Maratonu’nun altıncı oturumunda açıklamalarda bulundu. “Yerel Yönetimler ve Eğitim” başlıklı oturumda konuşan Yavaş, "Özellikle ilkokula giden çocuklara belediyemiz kahvaltı yardımı yapmak istiyoruz ama bazı kaymakamların izin vermemesi nedeniyle bunlar engellendi" dedi.
Bununla birlikte, oturuma; CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da katıldı.
ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:
"2019 yılında göreve geldikten sonra pandemiyle karşılaştık. Pandemide bütün okullar kapatıldı, uzaktan eğitime geçildi. Ama bu çocuklar uzaktan eğitime nereden girecekler? Birçoğu internetten girmek zorundalar. Milli Eğitim Bakanlığı bir yandan okullarını kapatıp online eğitime geçerken, çocukların birçoğu köylerine gitmişken acaba bu çocuklar eğitime nasıl katılacaklarının çözümünü bulmadan uygulamaya geçtiler. Türkiye'de ilk defa 918 köyde ücretsiz internete geçtik ve üzerimizde sorumluluğu olmamasına rağmen bütün köylere internet hizmeti götürdük. Oradaki çocukların eğitiminden mahrum kalmamasını sağladık. Yine bu çocuklardan sosyal destek alanların içerisinde tam 60 bin öğrenciye 10'ar GB internet verdik. Şunu fark ettik; hayata başlarken bu çocuklar özellikle sosyal destek alan ailelerin çocukları eşit şartlarda başlamıyorlar. Biz bunlar için neler yapabiliriz diye düşündük ve birçok uygulamayı hayata geçirdik. Şu anda Ankara'da 60 bin ortaöğretim öğrencisi okuluna ücretsiz gelip gidiyor. Ankara'da okuyan bütün öğrencilere aylık 240 liraya sınırsız otobüslere biniş hakkı verdik. Sonuç itibarıyla, yaptığımız desteklerle Türkiye'de yapılan bir araştırmada öğrenci dostu Eskişehir'in arkasından 2'nci sıraya ulaştık."
"Dezavantajlı grupların oturduğu mahallelerde kreş açmak istiyoruz"
"Özellikle ilkokula giden çocuklara belediyemiz kahvaltı yardımı yapmak istiyoruz ama bazı kaymakamların izin vermemesi nedeniyle bunlar engellendi. Biz de şöyle bir imkan sağladık; şu anda kantinleri uyan 15 bin öğrenciye her gün 25 lira harcayabilecekleri Başkent Kart'larına para yatırma suretiyle onların da yaşıtları gibi o imkanlardan yararlanmasını sağlıyoruz. Yıllık 240 bin öğrenciye düzenli şekilde kırtasiye yardımı yapıyoruz. Bugüne kadar yapılan tüm sınavlarda sosyal detsek alan Ankaralı şu anda 220 bin aile ve bunların çocuklarının lise, üniversite giriş sınavlarının ücreti belediyemiz tarafından karşılanmaktadır. Belediyenin bir başka üniversiteye tahsis ettiği, ancak hayata henüz geçirmediği binaları yurt haline getirmek suretiyle öğrencilerin 1'er yıl kaybetmemesini sağladık. Tasarruf tedbirleri her nedense kreş yapımını yasakladı. Ben bununla ilgili Sayın Bakan'a yazı yazdım. Biz özellikle dezavantajlı grupların oturduğu mahallelerde kreş açmak istiyoruz. Bunun ortadan kaldırılmasını istiyoruz yazdık. Eğer kabul ederlerse en az 100 kreş açmayı hedefliyoruz."
Tugay: ''Eğitim sorunu hepimizin takibinde olan bir konu"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da eğitim alanında yürüttükleri ve yapacakları çalışmaları şu sözlerle aktardı:
"Konuştuğumuz konu ve dikkat çekmeye çalıştığımız konu, vatandaş olarak hepimizin şahit olduğu, kimi zaman yetiştirmeye çalıştırdığımız çocuklarımız aracılığıyla, kimi zaman politik yaşamımız ve kamu yönetimi görevlerimiz boyunca şahit olduğumuz ihtiyaçlar, haksızlıklar, adaletsizlikler üzerinden hepimizin sürekli takibinde olan bir konu; eğitim sorunu."