Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini değiştimedi.

EBRD yayımladığı “Bölgesel Ekonomik Beklentiler” raporunda, Türkiye'nin 2024'teki büyüme tahminini yüzde 2,7’de sabit bıraktı.

Raporda, ekonomik büyümenin, büyüme itici güçlerinin yeniden dengelenmesi ve yatırımcı güvenindeki artışla 2025'te yüzde 3'e çıkmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Bankanın raporunda, EBRD bölgelerindeki büyümenin 2024'te yüzde 2,8 olması ve 2025'te ise yüzde 3,5'e çıkması beklenen aşağı yönlü bir revizyon yer aldı.

Raporda ayrıca, Türkiye'deki son politika değişiklikleri ve ülkenin Haziran 2024'te Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılması, yatırımcı güvenini artırmaya yardımcı olan faktörler olarak vurgulandı.

Ancak rapor, Türkiye ekonomisindeki temel riskleri, devam eden yüksek enflasyon, Türk lirasının reel değerlenmesinin ihracat ve turizm üzerindeki etkisi, bölgedeki yüksek jeopolitik gerginlikler ve kapsamlı kısa vadeli dış finansman ihtiyaçları göz önüne alındığında sıkı küresel finansman koşulları olarak tanımladı.

Rapora göre cari açığın azaldığı ancak ülkedeki kısa vadeli dış borcun milli gelirin yüzde 20'sine eşdeğer yüksek kalmaya devam ettiği kaydedildi.

2023'te Türkiye'ye 2,5 milyar euro yatırım yaptı

EBRD, 2023'te Türkiye'ye rekor düzeyde 2,5 milyar euro yatırım yaptı ve bunun yarısından fazlası ülkenin yeşil geçişini destekleyen projelere ayrıldı.

EBRD tarafından yakın zamanda yayınlanan bir ülke raporunda, Türkiye'nin üretkenliği artırması, insan sermayesi gelişimini iyileştirmesi ve özel sektörün finansmana erişimini genişletmesi gerektiği öne sürüldü.

Siemens AG, 2024 mali yılında 9 milyar avro net kar elde etti Siemens AG, 2024 mali yılında 9 milyar avro net kar elde etti

Yapısal reform gündemini canlandırmak ve ülkenin uzun vadeli büyüme potansiyelini etkileyen sistemik sorunları ele almak da Türkiye'nin ekonomik potansiyeline ulaşmasına yardımcı olabilecek önlemler olarak belirlendi.

Editör: Nur Yıldız