Haber Merkezi - Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de kalıcı hale getirmesi için beş ildeki Hazine arazilerinin, Birleşmiş Milletler (BM) fonu ile Suriyelilere verilmesi yönünde talimat aldığını ancak bu talimatı kendi kentinde yerine getirmediğini ileri sürdü. 

Cumhuriyet'in haberine göre, Yılmaz, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) projesinde beş ilin seçildiği Suriyelilere Hazine arazilerini verme” talimatı aldığını şu şekilde açıkladı:

“Cumhurbaşkanının himayelerinde bir proje yapılıyormuş: FAO. beş il seçmişler, geldiler buraya. Vali imzalamış, bizim de partner olarak imzalamamız gerekiyormuş. Birleşmiş Milletler’in bir başkanı geldi ‘Suriyelilerin burada kalıcı olarak Hazine arazilerinin bunlara verilmesi, 30 dönüm 50 dönüm filan’ dedi. 3.8 milyon dolar bir hibe verecekmiş. Sonra Yunt Dağı’nda, Recepli, Örselli, Karavelli’de bunlara yer verecekler. ‘Cumhurbaşkanımız söylemiş olabilir. Ben bunu imzalayamam’ dedim.”

"3 ilde proje kabul edildi"

Aydın, Bursa ve Balıkesir’in projeyi imzaladığını kaydeden Yılmaz, “Protokolü hazırlayan vatandaş, ‘buradaki asli unsurlar’ diyor. ‘Türk ve Suriyeliler eşit şekilde bundan faydalanır’ diyor. Dedim ki: Suriyeli asli unsur değil. Asli unsur biziz. Bunlar da burada mülteci, misafir statüsünde imzalamıyorum. Bir kavga bir gürültü. Ben size 4 milyon dolar vereyim, alın siz Amerika’ya götürün dedim” ifadelerini kullandı.

İddialar Meclis'e taşındı

İddiayı Meclis’te dile getiren İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a, “Bu şekilde bir proje yürütülmekte midir? Yürütülmekte ise proje ile amaçlanan nedir? Projeye hangi illerde, ne kadarlık arazi tahsisi yapılması planlanmaktadır” sorularını yöneltti.

CHP'li Tanal: Şanlıurfa da bu plana dahil mi?

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, konuya ilişkin X hesabından şu ifadeleri kullandı:

Suriyeli sığınmacıları Türkiye’de kalıcı hale getirmek için 5 ilimizdeki hazine arazilerinin, Birleşmiş Milletler (BM) fonu ile Suriyelilere tahsis edilmek istendiği yönündeki iddiaların, basında yer alması karşısında dehşete kapıldım!

BM ile Türkiye arasında yürütülen böyle bir proje var mı?

“Sükut ikrardan gelir” derler. Şu ana kadar iktidar kanadından herhangi bir açıklama yapılmaması, son derece düşündürücü.

Projenin yürütüldüğü iller arasında memleketim Şanlıurfa da var mı?

Çünkü Şanlıurfa, İstanbul ve Gaziantep’ten sonra Suriyeli sığınmacıların en fazla bulunduğu kent konumundadır.

Şanlıurfa aynı zamanda hazine arazisi varlığıyla da dikkatleri çekmektedir.

Narin Güran davası: Duruşma yarın devam edecek Narin Güran davası: Duruşma yarın devam edecek

Şanlıurfa’mız, hazine payının en çok olduğu iller arasında yerini almaktadır.

Suriye’nin sınır komşusu olan Şanlıurfa’daki hazine arazisinin, il yüzölçümü içerisindeki payı, yüzde 20’yi buluyor.

Türkiye’miz, Şanlıurfa’mız için endişeliyiz.

İktidardan derhal açıklama bekliyoruz!

BM ile Türkiye arasında yürütülen, Suriyeli sığınmacılara hazine arazisi tahsisini amaçladığı iddia edilen söz konusu proje hangi illeri kapsıyor?

Proje kapsamında Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara ne kadar arazi tahsisi yapılması planlıyor?

Konuyu Meclis gündemine de taşıyacağız.

Vatan toprağı bizim için kutsaldır.

Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de kalıcı olması için çırpınmak yerine Suriyelilerin kendi ülkelerine dönmelerine zemin hazırlamak gerekir."

Editör: Haber Merkezi