Ahmet Çağatay Bayraktar
Emekliler, seslerini daha gür duyurmak için 1 Aralık 2023’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Ankara Valiliğine sendika kurma talebi ile başvurdu. Bakanlık ve valilik “Emekliler sendika kuramaz” gerekçesiyle başvuruyu reddetti. Emekli Meclisleri Sendikası ile örgütlenme çalışmalarını sürdürerek Ankara 6. İdare Mahkemesine açılan davadan karar çıktı. Mahkeme emeklilerin sendikal haklarının olduğuna işaret ettiği kararda, sendikanın kuruluşu için bakanlık ve valiliğe yaptığı başvurulara da atıfta bulunarak, “Hukuk sistemimizde sendikaların kuruluşunun izin sistemine değil serbest kurulum sistemine tabi olduğu, gerek kanun hükümleri gerekse yargı içtihatları doğrultusunda sendikaların kurulmasında izin şartı aranmayacağı”na işaret edildi.
Emekli Meclisleri Sendikası Aktivisti Av. Ali Ersin Gür, sendikanın kuruluş sürecini, güncel yapısını ve hedeflerini 24 Saat’e anlattı.
"Mahkeme haklılığımızı ortaya koydu"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ankara Valiliğine gönderdikleri sendika kurulma talebine ilişkin yazının reddedilmesinde aslında sendikanın resmi olarak da tanındığını ifade eden Ali Esin Gür, “Valiliğin sendikanın kurulamayacağına ilişkin açıklamasında hitap olarak 'Emekli Meclisleri Sendikası Genel Merkezine' ifadesi yer alıyordu. Aslında burada da sendikanın bir şekilde tanındığı belli oluyor. Nitekim adres ve kuruluş yönergemiz de belliydi. Sendikanın kurulmasının reddine ilişkin yazı geldikten sonra 12 Haziran’da 7 arkadaşımız ve sendikanın tüzel kişiliği de dahil olmak üzere 8 kişi Ankara Valiliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına dava açtık. Nitekim mahkeme davayı kısa sürede esasa bağlayarak haklılığımızı ortaya koydu” dedi.
Partiler üstü anlayışla emeklinin çıkarları savunulacak
Sendikanın doğrudan demokrasi ve doğrudan katılım esaslarına göre işleyeceğini söyleyen Gür, “Şu anda resmi üye sayımız bin civarında. Ankara başta olmak üzere Edremit, Antalya, Burdur, Malatya ve Karadeniz’in farklı şehirlerinden üyelerimiz var. Kısa sürede de üye sayımızın artacağını düşüyorum. Zira emeklilerin sorunları giderek artıyor. Bu anlamda tek amacımız emeklilerin sorunlarını Meclis’te görünür hale getirmek. Süreç boyunca da partilerüstü bir düşünce ile ilerlemeyi amaçlıyoruz” sözlerini kullandı.
Barınma ve sağlık sorunları öncelikli
İlk olarak emeklilerin barınma ve sağlık sorunlarına odaklandıklarını belirten Gür, “Önceliğimiz bu iki sorun. Ayrıca düşük emekli aylıklarının yükseltilmesi için de sesimizi yükselteceğiz. Açlık sınırının 20 bin lirayı geçtiği Türkiye’de 12 bin lira emekli maaşı alan arkadaşlarımız var. Ev kiraları küçük şehirlerde 15 bin bandını çoktan aştı. Ayrıca huzurevlerine getirilen yüzde 300’ü bulan zamlar emeklilerin barınma sorununu daha da derinleştirdi. Türkiye’de 17 bin civarında huzurevi var. Huzurevlerine başvuran ve sıra bekleyen arkadaşlarımız var. Sıra beklemek için ise verilen süre 5 yıl. Bunun yanında hastanelerdeki uzun bekleme süreleri ileri yaştaki emeklilerimizin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını olanaksız kılıyor. Özel hastaneden faydalanmak ise yüksek meblağlar yüzünden zaten imkânsız durumda” şeklinde konuştu.
Aidatı üye belirliyor
Sendikaya üyelikte emeklilerin ekonomik şartlarının da öncelendiğini belirten Gür, “Her üye, üyelik formunu doldururken aylık aidatını kendi belirliyor. Ödeme yapma zorunluluğu ise yok. Durumu varsa da 1 ila 20 lira arasında kendi belirlediği meblağı ödeyebiliyor” diye belirtti.
30 Kasım’da Meclis’teki bütçe görüşmeleriyle eşzamanlı olarak Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) “Geçinemiyoruz, yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz” sloganıyla düzenleyeceği mitinge de davet edildiklerini ifade eden Gür, bütçe görüşmeleri öncesinde Meclis’teki komisyona emeklilerin durumunu anlatan bir rapor sunacaklarını da ekledi.