Genel

‘Mağusa Fatihi’ Polat Paşa için doğup büyüdüğü Şarkışla'da 'Kıbrıs Müzesi' açıldı

'Mağusa Fatihi' olarak bilinen Korgeneral Osman Fazıl Polat için Şarkışla’da büyüdüğü konak restore edilerek, ‘Kıbrıs Müzesi’ olarak açıldı. Korgeneral Polat’ın oğlu TELE1 ABD Temsilcisi Yılmaz Polat ise Mağusa Harekatı’nda Maraş bölgesinin alınmasını anlattı.

Abone Ol

Haber Merkezi - Kıbrıs Barış Harekatı’na 28’inci Tümen Komutanı olarak katılan ve Mağusa Harekatı’nı yöneten Korgeneral Osman Fazıl Polat için Şarkışla’da doğup büyüdüğü konak restore edilerek ‘Kıbrıs Müzesi’ olarak açıldı.

TELE1'in haberine göre, ‘Mağusa Fatihi’ olarak bilinen Korgeneral Osman Fazıl Polat’ın kişisel eşyaları ve harekata ilişkin anılarını içeren belge ve fotoğrafların yer aldığı müze, Şarkışla Belediye Başkanı Kasım Gültekin tarafından törenle açıldı.

Törene Korgeneral Polat’ın oğlu TELE1 ABD Temsilcisi Yılmaz Polat, kardeşleri Yüksel ve Gülnur Polat, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü, Milli Eğitim Müdürü ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

                                         

                                                                TELE1 ABD Temsilcisi Yılmaz Polat

"Maraş'ı emre itaatsizlik yapılarak stratejik önemi olduğu için alıyor"

Yılmaz Polat, Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türkü’nün özgürlük mücadelesindeki önemine dikkat çekerek, Mağusa Harekatı’nda Maraş bölgesinin alınmasını aktardı. O sırada TRT muhabiri olarak harekatı takip eden Yılmaz Polat, Tümgeneral Fazıl Polat’ın Genelkurmay’ın çizdiği sınırın dışına çıkıp emir dinlemeyerek Maraş’ı KKTC topraklarına kattığını belirtti. Polat ‘Harp Günlüğünde’ yer alan Maraş’ın alınmasının gerçek hikayesini şu sözlerle anlattı:

”28’nci Tümen Komutanı Polat Paşa şehrin yarısını alıp ikinci bir Lefkoşa yaratmayalım’ diyor, harekât planında olmamasına karşın Maraş’ı, emre itaatsizlik yapılarak stratejik önemi olduğu için alıyor.”

En yüksek tepeye ‘Mağusa Tepesi ‘ adı verildi ve 44 çam ağacı ekildi

Müzenin açılmasının ardından mezarının başında 44’üncü anma töreni yapıldı, daha sonra ‘Polat Paşa Köyü’nde en yüksek tepeye ‘Mağusa Tepesi ‘ adı verildi ve 44 çam ağacı ekildi.

TELE1'İN HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...