İSTANBUL (AA) - Beymen'in 50. yılına özel hazırladığı, yönetmenliğini Khadifa Wong'un üstlendiği "Lüksün İzinde: Anadolu'da 500 Yıllık Bir Yolculuk" belgeseli, Netflix'te izleyiciyle buluştu.

Salt Galata'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Beymen Group CEO'su Elif Çapçı, mücevher tasarımcısı Sevan Bıçakçı, Osmanlı sanatı uzmanı ve yazar Serdar Gülgün, yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan, modacı Ayşe Ege ve Ece Ege, Anadolu kültürü, lüks anlayışı ve belgesele ilişkin açıklamalarda bulundu.

Belgeselin sergi, kitap ve belgeselden oluşan "Golden Opulence" üçlemesinin son halkası olduğunu belirten Elif Çapçı "Lüksün bu topraklardaki eşsiz yolculuğunun izini sürerek medeniyetler beşiği Anadolu'nun ihtişamlı kültür mirasına ve Doğu ile Batı arasındaki etkileşime ışık tutmaya çalıştık. Değişen dünya ve hızla şekil değiştiren toplumsal dinamikler ışığında misyonumuzu kaybetmeden günün ruhunu yakalamak hatta yakalamaktan da öte önünde gitmek, biraz daha iyisini yapmak ve ilham vermek olarak tanımlıyoruz." dedi.

Çapçı, Türkiye ve dünya lüks modası arasında köprü oluşturmayı hedeflediklerine işaret ederek, "Belgesel sürecinde yolumuz sıkça çok kültürden, sanattan, mimariden, zanaattan, modadan ve gastronomiden geçti. Bizimle birlikte bu coğrafyadan dünya lüksüne yön veren markalar topraklarımızın eşsiz kültür mirasını hatırlasınlar ve Türkiye ile Anadolu arasında daha güçlü bir etkileşim ortaya çıksın istiyoruz." diye konuştu.

- "Bu belgeselin bir zıplama tahtası olduğunu düşünüyorum"

Yazar Serdar Gülgün, kültüre sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bir Keribar Fotoğrafı" belgeseli izleyiciyle buluştu "Bir Keribar Fotoğrafı" belgeseli izleyiciyle buluştu

"İnsan kendi değerini bilmeyince kendi değerini de anlatamıyor. İlk önce kendisi ne olduğunu, değerini bilecek ki sesi daha gür çıkacak. Uluslararası platformlarda birçok sanatçı bu coğrafyadan ilham aldığını söylüyor, bir de söylemeyenler var. Yıllardır tartıştığımız 'kültür yağmacılığı' yani bir kültürden faydalanıp, ona kredi vermemek bir tür entelektüel hak yemektir. Bu topraklar da asırlardır bu tarz bir hak yemeye maruz kalıyor. Biz kendi kültürümüze sahip çıkmaz, korumazsak birileri gelip bundan istifade edecek. Bu anlamda bu belgeselin bir zıplama tahtası olduğunu düşünüyorum."

Çekimleri 4 ülke ve 12 şehirde gerçekleşen belgeselin yapımcılığını üstlenen Ender Sevim ise eserin 50 dakikadan oluştuğunu ve aralarında Victoria Beckham, Olivier Rousteing, Pierpaolo Piccioli, Karsu ve Tuba Büyüküstün'ün bulunduğu 45 isimle söyleşi gerçekleştirdiklerini anlattı.

Kaynak: aa