Kars'ta nesli tehlike altında olan vaşak görüntülendi Kars'ta nesli tehlike altında olan vaşak görüntülendi

I M G 7588NAZ AKMAN/ANKARA- Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), 25. yıl dönümünü Türkiye’nin farklı yerlerinden 40 kırkyama (patchwork) sanatçısı tarafından yapılan “anı örtüsü” ve “Nesiller Boyu Kırkyama Defilesi” ile kutladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Kırkyama Sanatçısı aynı zamanda LÖSEV’in yarım yüzyıllık gönüllüsü Günsu Güngör öncülüğünde GC Studio tarafından hazırlanan defilede çocuklar da sahne aldı. 
1995 yılında ülkemizin başarılı kırkyama sanatçılarından Gülsu Güngör tarafından kurulan GC Studio Ankara’daki tek patchwork atölyesi olarak LÖSEV ile dayanışma için çalışmalar yapan önemli oluşumlardan biri. Yüzyıllar öncesinden ufak parça kumaşları değerlendirmek amacıyla kumaşların birleştirilmesiyle meydana çıkan ve ortaya çıkarılan desenler ile yoğun bir emek ve sanat gerektiren kırkyama işi diğer adıyla patchwork birbirinden farklı parçaların anlamlı bir bütün oluşturması özelliğiyle de manevi bir değere de işaret ediyor. 
Lösemi ile mücadelede 25’inci yılına giren LÖSEV’in kuruluş yıldönümüne özel kırkyama sanatı ile oluşturulan kıyafetler “Nesiller Boyu Kırkyama Defilesi” ile sahnelendi. Katılımcılar tarafından beğeniyle takip edilen defile Türkiye’nin önde gelen kırkyama sanatçılarından Günsu Güngör imzasıyla unutulmaz anlara sahne oldu. Aynı zamanda dayanışmanın simgesi haline gelen kırkyama anı örtüsü de defile kapsamında gösterildi. Düzenlediği organizasyonlarla LÖSEV ile dayanışan GC Studio yıllardan bu yana benzer defilelere imza atarak vakfa destek oluyor. Atölyenin tasarımları LÖSEV dükkanlarında ve internet sitelerinde de satışa sunuluyor. 
Defilenin geliri Lösemili çocukların tedavisi için kullanılacak
LÖSEV’in en kıdemli gönüllülerinden Güngör destekleri dolayısıyla “Üstün insan ödülü”ne layık görülmüştü. Defileden elde edilen tüm gelirin Lösemili çocukların tedavilerine aktarılacağını da ekleyen Güngör, etkinlikle, lösemiyle mücadelede zafer kazanan çocukların, sanatın gücünü ve dayanışmanın önemini bir kez daha vurgulandığını belirtti. 
Güngör defileye ilişkin, “Cumhuriyetimiz de LÖSEV de nesiller boyu yaşasın dileğiyle, defilemizin ismini ‘Nesiller Boyu’ koyduk. Model kadromuz GC Kırkyama Atölyesinin; üretken, azimli kadınları, onların çocukları, torunları ve eşlerinden oluşuyor. 43 yetişkin, bir tanesi bebek olmak üzere 18 çocuk mankenimiz, bir kahraman LÖSEV gencimiz bir de mücadelesini tamamlamış ve LÖSEV kuruluşu olan LSV Eğitim Kurumları’nda eğitimine devam eden kız çocuğumuz defilemizde görev alıyor. Kırkyama, parçaları birleştirerek anlamlı bir bütün oluşturma sanatıdır. Cumhuriyetimizin 100. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün, yarını hiç korkmadan emanet ettiği çocuklarımız ve onların bileştirici gücü, bu defilemizin çıkış noktası oldu. İstedik ki onlara daima yol arkadaşlığı sözü veren LÖSEV’in 25. yılında, çeyrek asırlık gönül bağımızın hediyesini ‘Nesiller Boyu’ defilemizle verelim” bilgilerini paylaştı. 
I M G 7609Portan, “Yol arkadaşlarımız bizi hiç yalnız bırakmadılar”
LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın 25 yıldır gönüllüsü olan kıymetli sanatçı Güngör ve öğrencilerinin özel olarak tasarladığı kırkyama eserlerin sergilendiği LÖSEV’in okulunun ve hastanesinin bulunduğu LÖSANTE Kent Yerleşkesi konferans salonunda konuşma yapan GC Studio ailesinden Ayça Portan, öncelikle Güngör ve atölyesi hakkında önemli bilgiler paylaştı. 
Portan, “Geçen çeyrek asırda sevgi, iyilik ve umut dolu mücadelemizi sürdürürken çocuklarımızı hayata bağlamak için gönül vermiş yol arkadaşlarımız bizi hiç yalnız bırakmadılar. Bugün 25 yıllık gönül dostumuz Gülsu Güngör’ün Cumhuriyetin 100’üncü ve LÖSEV’in 25 yılı şerefine düzenlediği nesiller boyu kırkyama defilesinde sizlerle olmaktan çok mutluyuz.  Günsu Güngör, 1998’den bu yana ekibiyle katıldığı pek çok uluslararası festivalde ülkemizi başarıyla temsil etti. 25 yıllık gönüllük süresince LÖSEV’e sunduğu katkılardan ötürü ‘üstün insan ödülü’ sahibi oldu” dedi. 
Kırkyama için sanatsal dokunuş şart!
 Defile hakkında da bilgi veren Portan, “Defilede izleyeceğiniz mankenler atölyemizin farklı meslek gruplarından başarılı, üretken, azimli kadınlar ve onların çocukları, torunları ve eşleri sahnede olacak. Cumhuriyetin 100. yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün yarın hiç korkmadan emanet ettiği çocuklarımız bu defilemizin çıkış noktası oldu. Onlarla beraber programımızı hazırladık. İstedik ki onlara daima yol arkadaşlığı sözü veren LÖSEV’in 25. yılında birlikte olalım. Kırkyama öyle bir sanattır ki amaç tek başına bir şey ifade etmeyen parçalardan anlamlı, birbirini destekleyen bir bütün oluşturmaktır. Bunun için sanatsal dokunuş şarttır. Biz stüdyo üyelerinden anlamlı birliktelik oluşturan kırkyama sanatçısı değerli hocamız Günsu Güngör’ün hazırladığı nesiller boyu kırkyama defilemizi başlatıyoruz. İlk bölüm günlük kırkyama giysilerden oluşuyor. Bunlar hazırlanırken kullanılan kumaşlara düşünüldüğü gibi büyük ödemeler maliyetler tutmadı, ortaya çıkan tüm ürünler kırkyamanın ruhuna uygun bir şekilde hazırlandı” diye konuştu. 

Editör: Ramazan Atabey