Dünya

Londra'daki müzeler: "1700'e yakın eser, çalındı ya da kayboldu"

İngiltere'nin başkenti Londra'daki müzeler açıklama yaptı. Müzeler, aralarında Kraliçe Victoria'nın portresinden 200 milyon yıllık fosile kadar 1700'e yakın eserin çalındığı ya da kaybolduğunu açıkladı.

Abone Ol

Haber Merkezi - Londra'daki müzeler, çalışmış ve kaybolmuş eserler hakkında açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, müzelerden 1700'e yakın eserin çalındığı ya da kaybolduğu belirtildi. Sky News'te yer alan habere göre, Ağustos 2023 tarihinde British Museum'daki yaklaşık 2 bin eserin çalındığı, kaybolduğu ya da zarar görüldüğü ortaya çıkmıştı. Yaşanan bu gelişmenin ardından gözler, kamu kaynaklarından pay alan diğer müzelere çevrilmişti.

Bilgi Edinme Yasası kapsamında müzeler, envanterlerinde tespit edemedikleri kayıtlı eserlerin sayısını açıkladı. Müzelerden 1700'e yakın eserin çalındığı ya da kaybolduğu belirlendi. Buna göre Ulusal Portre Galerisi, 45 eserin kayıp olduğunu belirtirken bu eserler arasında 1869 yılına tarihlenen Kraliçe Victoria portresi, 19. yüzyıla tarihlenen Kral John'un Magna Carta'yı kabul ettiğini gösteren gravür, ressam Thomas Stothard'ın bronz heykeli ile Kraliçe Elizabeth'in bir düğün fotoğrafının negatifinin bulunduğunu duyurdu.



Galeri, kayıp eserler arasında çoğunlukla fotoğraf negatiflerinin yer aldığını, bunların da dijital ortamda kopyalarının bulunduğunı söyledi. Dünyanın en büyük sanat eserleri koleksiyonuna sahip Victoria ve Albert Müzesi, envanterindeki 180 eserin kayıp olduğunu belirtirken bunlar arasında tablolar, gölge oyunlarında kullanılan tasvirler, çizimler, kıyafetler ve bir fare kapanı olduğu bilgisini paylaştı. Müze sözcüsü, bulunamayan eserlerin çalındığı anlamına gelmediğine dikkati çekti. Sözcü, "Eser taşındıktan sonra katalog güncellenmesi yapılmamış olabilir. Güncellemenin ardından eserler çoğunlukla tespit edilir." dedi.