Ekonomi

LASİAD Başkanı Eyüpkoca: Birçok giyim firması yarı kapasitede çalışıyor

Laleli Sanayici ve İşinsanları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyüpkoca, birçok firmanın yüzde 50 kapasiteyle çalıştığını, işletmelerin ayakta kalması için en az yüzde 70 kapasiteyle çalışması gerektiğini belirtti.

Abone Ol

Pandemi öncesi 3 milyar dolar olan ticaret hacminin şu anda 2 milyar dolar civarına kadar düştüğü Laleli'deki giyim, tekstil ve deri üreticilerinin sorunlarını dile getiren Laleli Sanayici ve İşinsanları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gıyasettin Eyüpkoca yüksek enflasyonun yüzde 25-30'unun fırsatçıların neden olduğu fiyat artışından kaynaklandığını söyledi.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre Eyüpkoca mevcut durumda üretim kapasitesinin anca yüzde ellisinin kullanıldığını normalde bu miktarın yüzde 70'in altında olmamasi gerektiğini belirtti.

Eyüpkoca’nın sektöre ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle: 

Türkiye’de en büyük sorun “ahlaksızlık enflasyonu”. Fırsatçıyız. Kurun en küçük hareketinde o artışın iki katı yükseltiliyor fiyatlar. Türkiye’deki enflasyonun yüzde 25-30’u fırsatçılıktan kaynaklanıyor. Sürdürülebilir bir durum değil bu. 

Tekstil ürünlerinde yönelik uygulanan gümrük vergisi oranlarında bir indirim gelebilir. Sektörel teşvikler uygulanabilir. Kısa çalışma ödeneği gelebilir. Zaten benim sektörümde birçok şirket yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Bu işlerin devam edebilmesi için bu desteklerin olması şart. Bu sektör öldüğünde istihdam kaybı hızlı bir şekilde tırmanabilir. Sektöre pozitif ayrımcılık yapmalı. Koca koca fabrikalarda çarkları durdurmak çok çok kolay ama bu çarklar durursa tekrar çalıştırmak o kadar kolay olmayacak. 

Tekstil lobisi güçlü, her istediğini yaptırıyor. Bizim sektörde birlik yok. Hazırgiyim çok daha yoğun emek gerektiren bir sektör ve çok fazla sayıda şirket faaliyet gösteriyor. Sen şimdi 9’u getirip 1’e kurban edersen bu iş sıkıntılı olur. 1 yaşasın diye 9’u feda ediyoruz. Bu mantık yanlış. Hazırgiyim 605 bin tekstil şirketi 396 bin kişiye istihdam sağlıyor.