Haber: Esin Özdemir

Altın piyasasında yaşanan hareketlilik devam ediyor. Yatırım yapmak isteyen ve daha ucuz yollu altın arayışına giren vatandaşlar ise mevcut fiyat artışı nedeniyle 'kesik/kesme altın' adı verilen ürünlere yöneliyor. 24 Saat'e konuşan Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Davut Kum ise vatandaşları, üzerinde barkod ya da damga olmayan bu ürünlerin dolandırıcılığa yol açabileği konusunda uyardı. Art niyetli kişilerin bu durumu fırsat avcılığına çevirilebileceğine dikkat çeken Kum, "Damgasız ürünlerin alınmaması konusunda herkesi elimden geldiğince uyarıyorum" dedi. 

“Çekili altın, yüksek fiyatlar nedeniyle iştah kabartıyor”

Kesilmiş altının, 24 ayar külçenin atölye imalathanelerinde çekilmiş hali olduğunu belirten Kum, bu altın türünün teknolojik yöntemlerle çekildiğini ve imalathanelerde kullanıldığını kaydetti. İşlenmemiş, altının saf hali olan, 'plaka' veya ‘çekili altın’ olarak da adlandırılan altına ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Kum, şunları ekledi:

 “Çekili diye tabir edilen altınlar, altın fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle iştah kabartıyor. Kuyumcular Odası olarak, esnafı çekili altın satmaması konusunda bilgilendiriyorum. Vatandaş bir gün mağdur olursa hem hükümet tarafından hem de mali açıdan sıkıntıya düşer. Merdiven altı firmaların üretim yapması nedeniyle bu altın türünü önermiyoruz. Onun yerine, devlet onaylı, İAR ve Harem Altın var. Onlar gibi belgeli ürünleri tavsiye ediyoruz”

                                               

                                   Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Davut Kum

DFSK Türkiye, yetkili satıcı ağını büyütmeye devam ediyor DFSK Türkiye, yetkili satıcı ağını büyütmeye devam ediyor

"Damgasız ürünler alınmamalı"

Öte yandan, kesik altının kimse için doğru bir yatırım aracı olmadığı konusunda uyaran Kum, sahte altın satışına ve 'mikron' kaplamaya işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Kesik altın, bir kilo İsviçre ithal altının atölyelerde, silindirde çekilmiş hali. Söz konusu ürün, atölyelerde 100 gramı bilezik, 100 gramı künye diye tasarruf edilerek üretiliyor. Şimdi bunu dış sahaya taşıdılar. Halbuki aralarında yalnızca 10-12 TL fiyat farkı var. Bu da satıcıyı iştahlandırıyor.  Ben üzerinde damgası olmayan ürünlerin alınmaması konusunda herkesi elimden geldiğince uyarıyorum. Bir de artık ürünleri mikron ile altın suyuna batırıyorlar. Mesela kolyenin mikron kaplaması yapılmış. Orijinalinden ayırt edebilmeniz mümkün değil. Her kuyumcu bunu anlamaz. Anlaşılabilmesi için laboratuvara gönderilmesi gerekir."

"Kesme altın dönemi de biter"

Kum, altın fiyatlarında yaşanan artışın sahtekarlığa yol açtığını vurguladı. Türkiye'de, dünya geçerliliği olan ürünler üreten firmaların varlığını hatırlatan Kum, bu firmaların tercih edilmesi gerektiğini ekledi. 

Ayrıca Kum, kesme altın döneminin bir furya olduğuna dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sonlardı:

"Türkiye'de de dünya geçerliliği olan çok kıymetli firmalar var. Bu insanlar yatırımlarını yapmışlar ve devletle omuz omuza çalışıp, gram altın basıyorlar. Ayrıca, her dönem böyle bir furya oluyor, sonra bitiyor. Birkaç kişi zarara uğrar, dolandırıcılar ifşa edilir. Kesme altın dönemi de biter. Cumhuriyet Altını diye bir altın var. Düne kadar kilolarca alınıyor ve satılıyordu. Vatandaş genellikle daha ucuzu tercih ediyor, kuyumcu da bundan daha çok kazanıyor. Kazanç sebebi iştah kabartıyor."

Kesme altın ne demek? 

Kesme altın, 24 ayar saf altındır ve genellikle standart altın çubuklardan kesilerek yapılır.  Bozdururken makas aralığı daha düşük olan kesik altın, paketli olana göre daha avantajlıdır. 

Editör: Esin Özdemir