Naz Akman

Tüm dünyada kanatlı hayvanlar arasında sıkça rastlanan H5N1 virüsü halk arasındaki “kuş gribi” salgını Konya’nın ardından bu kez Eskişehir Sivrihisar’da görülmeye başladı. Konya'dan getirilen tavuklar nedeniyle bulaştığı tespit edilen virüs dolayısıyla ilçedeki beş mahalle karantina altına alındı. Ankara Zootekni Derneği ve Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Akman, söz konusu durumun Tarım Bakanlığı ilçe müdürlükleri tarafından kontrol altına alındığını belirtti.  Akman, “Uzun süredir dünya genelinde entegre tesislerde sıkça görülen hastalık ülkemizde küçük işletmelerde, kırsal bölgelerde görülebiliyor. Konya’da vaka görülmesi ardından bakanlığın acil önlem uyarı sistemleri sayesinde hayvanların izolasyonu ve karantina işlemleri yapıldı. Eskişehir’de de küçük işletmelerden bulaşmış olma ihtimali yüksek olan vaka üzerine gerekli önlemler alındı, hastalık yayılmadan önlenmesi için çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.

Türkiye mücadele yöntemiyle dünyaya örnek

Türkiye’nin kuş gribi ile mücadelede örnek teşkil ettiğini ifade eden Akman, “Türkiye olarak bu grip ile 2005 yılında tanıştık, dünyada ise bu tarihten çok önce görülmeye başlanmıştı. Karantina ve kontrol altına alma konusunda ülkemizde uygulanan mücadele yöntemi dünyaya da örnek oluyor. Doğal yaşamda kanatlı hayvanların hastalık taşıyıcı özellikleri var. Bu virüs ile mücadele zor ama yok edilebilir olması nedeniyle göçmen kuşların göç yollarında ve konaklama alanlarında kanatlı solunum hastalığı genelde görülüyor. Göçmen kuşların hareket dönemlerinde yani daha çok İlkbahar’da görülme riski olsa da bu hastalık kırsal alanlarda zaman zaman görülebilir. Dünyanın önemli yumurta üretim merkezi olan Türkiye’de vaka görülür görülmez yetkililer tarafından kontrol altına alınmaktadır. Hastalık belirtisi gösteren hayvanların 3-10 kilometre çapında sağlıklı hayvanların da hastalığa yakalanma riski bulunması nedeniyle bölge izole ediliyor. Bu bölgelerde kaybın 10 milyonu geçmeyeceğini tahmin ediyoruz” bilgisini verdi.

T Ü K E T M

Virüs, pişmiş et ve yumurtadan bulaşmıyor

TAV Güvenlik, Vadistanbul AVM'de hizmete başladı TAV Güvenlik, Vadistanbul AVM'de hizmete başladı

Akman hastalığın insanlara temas yoluyla bulaşabileceğini, tüketicilerin tedirgin olmaması gerektiğini de ekledi. Akman özetle, “Canlı kanatlılarda bulunan bu virüs kanatlıdan kanatlıya yalnızca temas yoluyla bulaşabilir. Dolayısıyla hastalığın insana geçmesi yine temasla olabilir. Kontrol altına alma işleminde insanlar gerekli hijyen ve diğer tedbirleri almaktadır. Hem et hem de yumurta 70 derecede ve kaynatıldıktan sonra bu virüsler ölüyor. Bu nedenle piştikten sonra hastalığın bulaşma riski zaten yok. Tüketiciler bu konuda önemli hayvansal gıdalarını çekinmeden alabilirler” dedi.

Muhabir: Naz Akman