Haber Merkezi - Nuri Bilge Ceylan'ın son iki filmi Ahlat Ağacı ve Kuru Otlar Üstüne de Ceylan ile beraber çalışan senarist Akın Aksu'nun YouTube üzerinden sinema alanında yayınlar yapan Kutsal Motor ekibinden Zeynep Ocak’a gönderdiği 'tehdit' mesajı herkesi şoke etti. Mesajı ifşa eden Ocak, sinema eleştirmenleri Kaan Karsan ve Hasan Cömert ile Kutsal Motor kanalında yaptıkları ‘Kıraathane’ adlı programlarında anlattı.

senarist-akin-aksudan-sinema-elestirmenlerine-tehdit-mesaji

Ocak, Karsan ve Cömert ile ‘Kıraathane’ programında, Aksu'nun TRT’nin dijital platformu Tabii’de yayınlanacak ‘Ufuklar ve Sınırlar’ adlı dizisi hakkında yorumlarda bulunmuştu. İddiaya göre Aksu, bu programın ardından Ocak'a mesaj gönderdi. Ocak, programın yeni bölümünde yaptıkları eleştirilerin ardından Akın Aksu’nun kendisine attığı mesajı paylaştı. Zeynep Ocak’ın aktardığına göre Aksu şu ifadeleri kullandı:

“Hakkımda hiçbir şey bilmeden ileri geri konuşmuşsun. İstanbul’da oturuyorum. 1 yıl Cihangir, 4 yıldır da Kurtuluş’ta oturuyorum. ‘Adamcağız’ değilim. Bunu iyice bir öğren, hocam diyerek sergilediğin o tavırları sana yediririm.”

“Gelelim diziye, projeden korkmana gerek yok. Çünkü Cihangir’de senin gibi kompleksli, seçkinci, trajedisi görünmeyecek kadar derinliksiz ve boyutsuz insanları ele almıyoruz. Biz daha çok sinemacıları, yani kendimizi ön plana alarak eleştiriyoruz ve Zeki’ymiş [Demirkubuz], Nuri Bilge Ceylan’mış hepsini elekten geçiriyorum. Aynı kendimi geçirdiğim gibi. TRT meselesini de açıklayayım. Bildiğin gibi TRT ve Kültür Bakanlığı’ndan fon almak yurtdışı fonlar için büyük referanstır ve bu yüzden sağcılar değil, solcu, Kürt ve feminist sinemacı arkadaşlarımız da devletin kuyruğundadır. Ben de her platformda iş yaparım, umurumda bile olmaz.”

“Bana yanındaki erkeklerin telefon numarasını yolla. Bir de o zavallıların numaralarını bulmaya çalışırsam sinirim katlanacak. Arkadaşlarının cezaları ve pişmanlıkları kat kat artacak.”

İmamoğlu, paralimpik şampiyonlarını Saraçhane’de ağırladı İmamoğlu, paralimpik şampiyonlarını Saraçhane’de ağırladı

culturecivic-2022-yapisaldestek-kutsal-motor-1

Programın yayınlanmasının ardından Ocak'a ve Kutsal Motor ekibine sosyal medyadan destek mesajları geldi. Konu hakkında Oyuncular Sendikası ve Senaristbir gibi platformlardan da açıklama geldi.

Oyuncular Sendikası: “Senarist Akın Aksu’nun, Kutsal Motor ekibinden Zeynep Ocak’a gönderdiği tehdit ve taciz içerikli mesajını kınıyor, asla kabul etmiyoruz! Kültür-sanat emekçileri, hiçbir korku hissetmeden görüşlerini ve eleştirilerini özgürce ifade edebilmelidir. Biz sektör paydaşları, bu dili çok iyi tanıyor ve biliyoruz. Tehdit, taciz ve doğrudan hedef almaların sektörümüzde artık son bulmasını istiyoruz.” açıklamasını yaptı. Konu hakkında 'Senaristbir' ve 'SİYAD' gibi kurumlardan da 'kınama' açıklaması geldi.

Editör: Deniz Ali Tatar