Erva Gün

Dünya genelinde Microsoft dahil birçok şirkete hizmet veren CrowdStrike adlı siber güvenlik şirketinde yaşanan sorun nedeniyle birçok hizmet durma noktasına geldi. Büyük bankalar, medya kuruluşları ve havayolu şirketlerinin de bulunduğu bir dizi küresel şirket yazılım sorundan etkilendi. 

Telekomünikasyon ve medya kuruluşları hizmet veremedi

İngiltere'de Sky News kanalı kesintiler nedeniyle yayın yapamadı. Şirketin yönetim kurulu başkanı, kanalın bu sabah canlı yayın yapamadığını söyledi.

BBC'den Joe Tidy "Her şey Crowdstrike'ı işaret ediyor" diyerek sorunun olası kaynağına işaret etti:

"Her şey bunun bir Crowdstrike sorunu olduğuna işaret ediyor. Windows'la ilgili bir sorun olsaydı daha da yaygın olurdu. Buradaki ironi elbette Crowdstrike'ın bir siber güvenlik ürünü olması ve bilgisayar ağlarını kesintilerden korumak için tasarlanmış olması."

Teknoloji Editörü Zoe Kleinman da antivirüs yazılımı üreten Crowdstrike adlı bir siber güvenlik şirketinin, Windows cihazlarını bloke eden bir yazılım güncellemesi yayınladığını öne süren raporlar olduğunu söyledi.

Avustralya'nın telekomünikasyon şirketi Telstra Group da kesintiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Havayolu şirketleri uçuşları erteledi

Berlin Havaalanı, küresel teknoloji kesintisi nedeniyle büyük aksaklıklarla karşı karşıya. Reuters'ın haberine göre; Berlin Havaalanı'nın teknik bir arıza nedeniyle tüm uçuşları geçici olarak durdurdu. Check-in hizmetleri yeniden çalışır durumda olmasına rağmen gün boyunca gecikmeler olabilir.

İspanya'da ülkenin tüm havalimanlarında bir sorun yaşandığı bildirildi. İspanyol havalimanı işletmecisi, "En kısa sürede çözmek için çalışıyoruz. Bu arada operasyonlar manuel sistemlerle devam ediyor" dedi.

Sidney Havalimanı'nda uçuşlar aksadı, United Airlines uçuşları durdurdu ve Londra Menkul Kıymetler Borsası grubunun platformunda sorunlar yaşanıyor.

Hepsi Amerika Birleşik Devletleri merkezli olan United, Delta ve American Airlines, tüm uçuşlarını durdurma kararı aldı. Şu anda havada olan uçuşlar devam edecek, ancak başka uçuş yapılmayacak.

Japonya ve Hindistan'daki havalimanları da etkilendi. Japonya'nın Tokyo'dan yaklaşık 60 km uzaklıktaki Narita Havaalanı; JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express ve Spring Japan havayollarının sistemlerinde sorunlar yaşadığını söylüyor.

Hamburg Havaalanı, hizmet verdiği dört havayolunun küresel bir siber güvenlik firması olan Crowdstrike ile sorun yaşadığını ancak aksaklıkların yönetilebilir olduğunu söyledi.

THY: Sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınıyor

Türk Hava Yolları (THY), bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti. Sorunun giderilmesi ve yolcuların mağdur olmaması adına gerekli çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Üstün, konuya ilişkin en kısa sürede bilgi vereceklerini kaydetti.

İngiltere'de hastanelerde randevu alınamadı

İngı̇ltere'nı̇n sağlık rezervasyon sı̇stemı̇ sosyal medyada açıklama yapan sağlık yetkı̇lı̇lerı̇ne göre şu an "çevrımdışı."

Ülkenin en büyük demiryolu şirketi Govia Thameslink Railway (GTR)  dört tren hattında olası iptaller konusunda uyarıda bulundu.

İngiltere hükümet kaynakları ise ilerleyen saatlerde şu açıklamayı yaptı: "Yaşanan aksaklıklar siber saldırı kaynaklı olarak değerlendirilmiyor."

Borsa ve bankacılık sektörü kesintiden etkilendi

Londra Menkul Kıymetler Borsası normal işleyişine devam ediyor, ancak RNS'de sorunlar olduğunu söylüyor.

Açıklamada, "RNS haber hizmetinde şu anda üçüncü taraf küresel teknik bir sorun yaşanıyor ve haberlerin www.londonstockexchange.com'da yayınlanması engelleniyor. Teknik ekipler hizmeti yeniden sağlamak için çalışıyor. Londra Menkul Kıymetler Borsası da dahil olmak üzere gruptaki diğer hizmetler normal şekilde çalışmaya devam ediyor" denildi.

Kesintilerden etkilenen Denizbank şu açıklamayı yaptı: 

Değerli Müşterilerimiz, Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Microsoft: Hafifletici önlemler aldık

ABD'li teknoloji devi Microsoft da hizmet kesintilerinin ardından “hafifletici önlemler” aldığını açıkladı. Şirket, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” dedi.

Kılıçdaroğlu hakkındaki 'zorla getirme' kararı kaldırıldı Kılıçdaroğlu hakkındaki 'zorla getirme' kararı kaldırıldı

“Hizmet Bozulması” başlıklı bir bildiride Microsoft, kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyeceğini bildirdi.

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu aktardı.

Türkiye'de hangi şirketler etkilendi?

Microsoft şirketinde yaşanan kriz Türkiye'deki birçok şirketi de etkilemiş durumda. Dün geceden itibaren "Down Detector" sitesinden edinilen bilgilere göre giriş sorunu yaşanan ve ağırlaşan siteler içerisinde şunlar var:

Denizbank
Türk Telekom
Microsoft Store
Otokoç
Trendyol
Reddit
Microsoft 365
Turkish Airlines
Microsoft Azure
Google
Xbox Live
Ziraat Bankası
Ttnet
Telegram
Turkcell
Türksat Kablo
Roblox
Youtube
Steam
Spotify
Yapı Kredi
Instagram
Valorant
Discord
Vodafone
Whatsapp
Türkiye İş Bankası
Yahoo Mail
TurkNet
Yandex
Getir
Google Maps
Kik
Cloudflare
Finansbank
Proofpoint
VakıfBank
EA
Snapchat
X (Twitter)
OpenAI
Skype
Minecraft
Sea of Thieves
Sahibinden
Forza
Gmail
Facebook
Rainbow Six

Editör: Erva Gün