İSTANBUL (AA) - İstanbul İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği "Kültürel Mirasın İzinde Müze Eğitimleri" başladı.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesinde gerçekleştirilen açılış etkinliğinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Gökhan Yazgı, müzelerin gerçek anlamda bir eğitim yuvası, özellikle çocukların ve gençlerin hayatında yaşayan, öğreten yerler olmak zorunda olduğunu söyledi.

Müzelerin ziyaretçi sayılarının son yıllarda giderek arttığını ve rekorlar kırılmaya başladığını aktaran Yazgı, şunları kaydetti:

"Kültürü yaşamaktan, okumaktan hiçbir zaman vazgeçmedik. Müzelerimiz o günden sonra hızlı bir şekilde ziyaretçi sayılarıyla rekorlar kırmaya başladı. Tabii gelen ziyaretçinin taleplerini de doğru bir şekilde karşılamakla ancak başarı mümkün olabiliyor. Gerek dijital müzecilik gerek yeni teşhir modellerinin uygulanması bunların hepsi birbirini tamamlayan müzecilik anlayışları. Şimdi müze ve eğitim arasındaki bu ilişkiyi sizler de öğretmenlerimiz çocuklarımızla kuracaksınız. Biz çocuklarımıza müzeleri sevdirmek istiyoruz. Çünkü bu mekanlar onların okullarının bir parçası."

Çocukların okul dışındaki mekanlarda gerçekleştirilen etkinliklerden daha çok etkilendiğine işaret eden Yazgı, "Çünkü çocuklarımız ilgiye aç ama günümüz dünyasında özellikle sosyal medya, doğru bilginin ulaşmasındaki en büyük engellerden biri. Siz öğretmenlerimizin burada çocukların doğru bilgiye ulaşmasındaki en güvenilir kaynak olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

- "Çocukların merakını artırırsak araştırma ruhu da gelişir"

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitim felsefesinde dijital okuryazarlık, sosyal medya okuryazarlığı, kültür sanat okuryazarlığı gibi konuların öne çıktığını anlattı.

Van'da öğretmen ve öğrencilerden serebral palsili kız kardeşlerin ameliyatı için kampanya Van'da öğretmen ve öğrencilerden serebral palsili kız kardeşlerin ameliyatı için kampanya

Çok yönlü bakabilmenin, perspektifi genişletmenin ve bu bakış açısıyla gençlere bütün branşlarda multidisipliner bir yaklaşım göstermenin önemine dikkati çeken Yentür, "Çocukların meraklarını ne kadar çok artırırsak, araştırma ruhu öğrenme merakı da o kadar gelişir." dedi.

Yentür, okul dışı öğrenme imkanlarını önemsediklerini, İstanbul'un pek çok mekanını sınıf olarak gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Sosyal medyanın bu kadar yaygın olduğu ortamda ders saatlerinde odaklanma ve dikkat süresinde ciddi bir azalma var. Çocuklar mekanın içine girdiği, o ruhu hissettiği zaman öğrenmesi hem kalıcı olacak hem de ilgiyle sizleri takip edecek. Bunu yeni eğitim paradigmasında kullanmak adına mekanları değerlendireceğiz. Çocuklarımızın İstanbul'un kültürüyle, sanatıyla, tarihiyle buluşması, onlara hayat boyu kalıcı öğrenme modeli noktasında katkı sunacak bir husus."

- "İstanbul'un kendisi bir müze şehir"

Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Başkanı ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, programın açılış dersini verdi.

Yılmaz, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin Sultan İkinci Abdülhamid'in kurduğu bir yer olduğunu belirterek, "İnsan insanla yetişiyor ama insan mekanda yetişiyor." dedi.

Müzede eğitimin çok önemli olduğunu, bu eğitimlerin planlarken öğrencilerin psikolojilerinin de iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Öğrencilerimden en iyi verim aldığım sonuç, müzeler başta olmak üzere gezi programlarıydı. Zaten İstanbul'un kendisi bir müze şehir. Çocuklarımıza bir arada yaşama kültürünü, bizzat görerek ve göstererek insanlık tarihini ortaya koymak mümkün." ifadesini kullandı.

İstanbul'daki müzelere ilişkin bilgi veren ve talepler doğrultusunda eğitimlere destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Yılmaz, "Onlarca müze sizi bekliyor, sizin gönüllü olmanız çok önemli. İnsan insanla kaim, insan insanla daimdir. Müzeler de bunun şahidi. Allah şahitliğimizi varlığımızı hayırla, iyilikle, güzellikle muammer kılsın." diye konuştu.

Açılış etkinliğinin ardından protokol üyeleri, eğitimciler ve katılımcılar, İstanbul Arkeoloji Müzesi önünde toplu fotoğraf çektirdi.

"Kültürel Mirasın İzinde Müze Eğitimleri", 24 Ekim, 31 Ekim, 7 Kasım, 28 Kasım ve 5 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek ve 2024-2025 eğitim öğretim yılı boyunca devam edecek.

"İstanbul Öğretmen Akademileri" projesi hocalarının katılacağı 25'er kişilik eğitimler sonrasında öğrencilerle birlikte müzelerde çeşitli dersler yapılacak.

Kaynak: aa