Genel

Kulis: "Öcalan çağrısı" bir plana bağlı yapıldı, altyapı hazırlandı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a yönelik "Gel Meclis'te konuş, PKK'yı lağvet" çağrısı, Meclis kulislerinin de gündeminde.

Abone Ol

Nihal Alp

Bahçeli'nin "umut hakkı"na da değindiği açıklamanın ertesi günü gerçekleştirilen TUSAŞ'a yönelik terör saldırısının yankıları sürüyor.

Gerek Cumhur İttifakı'ndan gerekse muhalefetten birçok milletvekili barış çabalarının devam edeceğini söylediler.

Devlet Bahçeli'nin çağrısı

Bir DEM Partili milletvekilli gündemi şöyle değerlendirdi:

"Evet bu bir barış çağrısı. Bunu önce de denedik, örgüyü aşağıdan yukarıya yaptık. Olmadı. Bu kez yukarıdan aşağıya olması daha doğru ve zaman kaybetmemek gerekli. Araya zaman girerse provokasyonlar artar. Bu çağrı içinde riskleri de barındırıyor."

DEM Partililer sürecin düşünülerek ve muhataplarla konuşularak başlatıldığını düşünüyor:

"Görevliler İmralı ile konuşmuş ve silah bırakma ile ilgili bir görüş alışverişi olmuştur. Devlet aklı olmadan bunlar olmaz. ABD ve NATO da bilgi sahibidir. Bundan sonraki gelişmeler daha hızlı olur. Bu çağrıyı Erdoğan yapsaydı MHP tabanından çok sert tepki gelebilirdi. Bahçeli bu çağrı için doğru isimdi."

DEM Partili milletvekilinin provokasyon uyarısının üzerinden 24 saat geçmeden TUSAŞ'a PKK saldırısı gerçekleşti.

Saldırının ardından Öcalan, "Örgüte hakimim" dedi ve çağrıya açık olduğunun yanıtını gecikmeden verdi.

Orta Doğu'daki gelişmeler

Bir başka DEM Partili vekil ise Orta Doğu'daki gelişmelere dikkat çekti:

"Orta Doğu'daki gelişmeler bizi de doğrudan ilgilendiriyor. Suriye'de ABD destekli bir Kürt yapılanması var. Bu yapılanmanın Türkiye için tehlike oluşturmaması için ülkedeki birlik ve beraberlik çok önemli. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi de PKK'nın varlığından ve toprakların bombalanmasından şikayetçi. Bu şikayetlerini Erdoğan'a da ilettikleri ifade ediliyor. Bence ABD de örgütün demokratik bir çerçeveye çekilmesini istiyor."

DEM Partili vekil çağrının zamanlamasını da şöyle yorumladı:

"Suriye'nin IŞİD ve benzeri terör örgütlerinden arındırılması ve çözüme yaklaşılması da Rusya'nın istekleri arasında. Ancak ABD'nin varlığının Beşşar Esad'ın iktidarına zarar vermemesini istiyor. Tam bu noktada Rusya'nın, Ukrayna savaşıyla meşgulken daha rahat ikna edilebileceği hesaplanıyor olabilir. Ayrıca İran, PKK ile ilintili PJAK'ın da Türkiye için tehlike olmamasının sağlanması da bu çağrının amaçları arasında yer alıyor olabilir."

Demirtaş konusu

DEM'li vekiller Kürt vatandaşların artık savaş, kavga istemediğinin altını çizdiler:

"Güneydoğu da artık kavgadan bıktı. Çatışmadan bıktı. Onun için Demirtaş'ın halkta karşılığı yüksek. Demirtaş bölgede barışın sembolü. Bu figür sürecin dışında bırakılırsa çözüm zor olur."