Türkiye küresel kripto para pazarında ilk 10 arasında yer alıyor. Blokzinciri odaklı veri sağlayıcısı Chainalysis tarafından her yıl yayımlanan Küresel Kripto Para Benimsenmesi Endeksi’ne göre Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinin en büyük kripto pazarı olurken, Temmuz 2023 - Haziran 2024 arasında elde edilen 136,8 milyar dolarlık değerle küresel sıralamada yedinci sıraya yerleşti. Kripto para, yatırım tercihinde de Türklerin ilk tercihinden biri olmayı başardı. Paribu’nun Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması 2024’ün sonuçlarına göre kripto paralar altın (yüzde 56) ve dövizin (yüzde 42) ardından yüzde 29 ile konutu geride bırakarak yatırım tercihinde üçüncü oldu.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, kripto para markası kurucusu ve CEO'su Yasin Oral, Türkiye’de kripto para bilinirliğinin yüzde 99 ile doyuma ulaştığını belirterek “Kripto para ile işlem yapanların oranı her yıl artıyor. Kripto paralar daha çok kısa vadeli alım satım işlemleri için tercih ediliyor” dedi. Kripto paralara olan güvenin her yıl arttığına dikkat çeken Onran “Covid’den sonra dünya güvene odaklandı. Güvenin kaynağı ise hâlâ devlet var. ‘Merkeziyetsiz yapı’ diyenler şimdi ‘Devlet olsun’ diyor. 10 kişiden 6’sı kripto piyasalarda regülasyon istiyor. Devlet tarafından denetlenme ve teminatının korunmasını talep ediyor” diye konuştu. İşte araştırmanın sonuçları: 

"Türkiye’de son bir yılda kripto parada işlem yapanların sayısı yüzde 25,1’den yüzde 27’ye çıktı.

Kripto paralar ile işlem yapanların dörtte biri son altı ayda işlem yapmaya başladı. 

Kripto hesabı bulunan  her 10 kişiden 7’si kripto paraya güveniyor.

Her dört kişiden üçü kripto paraları kısa vadeli alım satım için kullanıyor. 

Yatırımda en büyük motivasyon yüzde 53 ile yüksek getiri. 

Yatırımcılar kripto paralarla ilgili daha çok sosyal medya ve kripto para borsalarından bilgi ediniyor. 

Her 10 kişiden 7’si Bitcoin ile işlem yapıyor. 

Her10 kişiden 5’i büyük fiyat hareketliliğini dezavantaj olarak görüyor.

Her 10 kişiden 4’ü kripto para cüzdanı kavramını biliyor.

TİGEM'in açık artırmasında Arap tayı 6 milyon liraya satıldı TİGEM'in açık artırmasında Arap tayı 6 milyon liraya satıldı

Kripto para yatırımcılarında erkeklerin oranı yüzde 23’ten yüzde 30’a yükselirken, kadınların oranı yüzde 29’dan yüzde 21’e geriledi. 

Yatırımcıların yüzde 39’u üniversite mezunlarından oluşurken, ilkokul mezunlarının oranı ize geriledi. 

Kripto para ile işlem yapanların ortalama yaşı 34,7."

Editör: Ziya Burak Erol