Tüm dünyada kripto paralardan vergi alınması konusu tartışma yaratmaya devam ediyor. Başta dolar ve euro gibi rezerv paralar için bir tehdit oluşturduğu düşünülen kripto varlıklardan vergi alınabilmesi için öncelikle bu varlıkların tanımlanması gerekiyor.

ABD gibi ülkelerde, yasadışı yollarla da olsa elde edilen gelirler, kişisel beyanname ile beyan edilip vergisi ödeniyor, bu sayede kripto varlıklardan elde edilen gelirler kısmen de olsa vergilendiriliyor. 

Türkiye gibi kişisel beyanname ile vergi ödenmeyen ülkelerde ise kripto varlıklardan elde edilen gelirler neredeyse hiç vergiye tabi olmuyor. 

Rekabet Kurulunda 2 şirket hakkında sözlü savunma toplantısı Rekabet Kurulunda 2 şirket hakkında sözlü savunma toplantısı

Öte yandan, Türkiye'de, kripto paralar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına dair Yönetmelik'te "kripto varlık" olarak tanımlanmıyor. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı, kripto paralar için vergi düzenlemeleri üzerinde çalışmayı sürdürdüyor. 

Çalışmalar kapsamında, kripto varlıklardan elde edilen gelirler için iki ayrı vergi getirilmesi planlanıyor. Birincisi, 'işlem vergisi' olarak adlandırılan ve düşük oranda bir vergi olacak. İkincisi ise 'kripto varlıklardan elde edilen kazancın yurtdışına kaçışını önlemek' amacıyla uygulanacak olan tevkifat yoluyla vergi kesintisi.

Söz konusu düzenlemelerle kripto piyasası uygun düzeyde vergilendirilmiş olacak.

Editör: Esin Özdemir