Nihal Alp
Kripto varlıkların alım satım ve transferini düzenleyen yasa değişikliği taslağının ana hatları belli oldu.
Taslakla ilgili olarak 24 Saat'e açıklama yapan AKP Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler, değişikliğin Türkiye'nin gri listeden çıkması için gerekli olduğunu söyledi.
OECD bünyesindeki Mali Eylem Gücü (FATF), Türkiye'yi kara para ile mücadele konusundaki eksikler nedeniyle gri listeden çıkarmamıştı.
Güler, dünyada kripto varlıkların büyüklüğünün 1.5 trilyon doların üzerinde olduğunu, Türkiye'de ise bu miktarın 5 milyar doların altında kaldığını söyledi. Güler, "Ancak görüyoruz ki bu rakam düşük olmasına rağmen ülkemizde kripto varlıklara yatırım yapanların sayısı 10 milyona ulaşıyor. Bu da yasal bir düzenlemeyi zorunlu kılıyor" dedi.
Öngörülen değişiklikler
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda beklenen değişiklikler özetle soyle sıralanıyor:
- Kripto varlıkların alım satımına ilişkin konuları SPK denetleyecek,
- Çıkarılacak yeni varlık türleri bakımından SPK dışındaki kurum ve kuruluşların da görev almasına olanak sağlanabilecek,
- Kripto varlık hizmet sağlayıcıları kurulum ve faaliyetleri için SPK'dan izin alacak,
- Çalışmalarla ilgili uyulması gereken esaslar ise ek bir değişiklikle belirlenecek,
- Sermaye Piyasası Mevzuatı dışında ilk satışı gerçekleştirilen kripto varlıkların alım satım platormlarında SPK yetkili olacak.
Taslakta kripto varlıkların sınıflandırmaları ise şu şekilde yapılıyor:
- Menkul kıymet,
- Elektronik para,
- Fayda tokenları.
Taslakta uyarılar da yer alıyor
Taslakta, kripto varlıkların özellikle kripto paranın volatil fiyat hareketlerinin bu platformun çok riskli olduğuna da işaret ettiği vurgulanıyor.
Kripto varlıkların istikrarlı ve istikrarsız olarak ayrıldığının da belirtildiği taslakta, bu sınırlamanın kripto varlıkların arkasında somut bir varlığın olup olmadığı değerlendirmesine göre yapıldığı ifade ediliyor.
Taslakta yer alan bir örnekle, halktan para toplanıp karşılığında kripto varlık vaat edilmesinin de izinsiz halka arz maddesinden vareste olmayacağına da dikkat çekiliyor.
31 Mart yerel seçimlerinin ardından Meclis'e gelmesi beklenen yasa tasarısının hazırlanmasında TÜBİTAK'tan destek alınacağı da belirtiliyor.