Ekonomi

Kredi kartında yüzde 4’ü bulan banka komisyonu esnafı mağdur ediyor

Artan kredi kartı komisyonları ve 45 günü bulan banka vadeleri esnafı mağdur ediyor

Abone Ol

Yükselen enflasyonla birlikte paranın değersizleşmesi ile kredi kartı kullanımı arttı. Artan kredi kartı komisyonları ve 45 günü bulan banka vadeleri ise kredi kartı ile alışverişlerde esnafı mağdur etti. Kredi kartı ile alışverişlerde banka komisyonunu müşteriye yansıtan esnaf ise 200 bin TL'ye varan cezalara maruz kaldı. “Karta farkı isteyen esnafı şikâyet edin” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek komisyonların yüzde 2'ye kadar düştüğünü savunsa da esnaf komisyonların halen yüksek olduğunu dile getiriyor.

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'a konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı (TESK) Bendevi Palandöken şu ifadeleri kullandı:

“Kart komisyonlarının düşürülmesi için BDDK’ye yazdık ama dönüş alamadık. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na anlattık onlardan bir çare istiyoruz. Sadece komisyon da değil, pos ücreti, işletme maliyeti gibi birçok kalem daha ödüyoruz bankalara. Kartlı alışverişlerde en çok kazanan bankalar oluyor. Konfeksiyonda da aynı sorun var ama orada kâr marjı yüksek olduğu için anlamıyor kimse. Bizim sattığımız temel tüketim maddelerinde kâr marjları zaten düşük. Yüzde 3.5 kâr ettiğimiz ürünü kartla satınca bankaya yüzde 4 komisyon ödüyoruz.” 

Esnafın da tüketicinin de mağdur olmaması için kamu bankalarına seslenen Palandöken, “Gelin öncü olun önce siz düşürün pos ve kartlı alışveriş maliyetlerini, tüm esnaf sizin pos cihazınızı kullansın”