Korku duvarı sandıkta yıkıldı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) “özerklik” statüsüne sahip bir organizasyon ama yıllardır siyasetin güdümünde olduğu herkesin malumu. Genel kurulda mevcut yönetimi değiştirmek isteyen kulüp yöneticileri, destekledikleri ismi açıklamaktan çekinir haldeydi.

Abone Ol

Murat Gürgen

TFF Genel Kurulu 18 yıl aradan sonra ilk kez “işaret edilen tek aday” yerine, seçim yarışına sahne oldu. Belli ki aday olmak bile cesaret istiyordu. Servet Yardımcı ile Erdal Alkış seçime birkaç gün kala “tehdit aldıklarını” ilan edip adaylıktan çekildiler. Neyle ve nasıl tehdit edildiklerini ise açıklamadılar. 

Geriye mevcut başkan Mehmet Büyükekşi ile Trabzonspor’un eski başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu kalmıştı. Bir gece öncesinde Süper Lig’deki 13 kulüp Büyükekşi’ye destek sözü verince, kamuoyu Hacıosmanoğlu’nun hiç şansı olmadığını düşündü.

Futbol dünyasında gerginlik zaten ayyuka çıkmıştı. Çok geniş güvenlik önlemleri alındı, onlarca sivil polis de salondaydı. Önce Başkanlık Divanı seçildi. Hacıosmanoğlu Murat Sancak’ı önerdi, Büyükekşi’nin teklif ettiği isim AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan 146 oyla kürsüye oturdu. Divanın bir diğer üyesinin AK Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz olması, futbolun siyasetle ne kadar iç içe olduğunun bir başka göstergesiydi. Zaten Ali Koç da konuşmasında devlet erkanının delegelere baskı yaptığını vurguluyordu. 

Başkan adaylarının teklif edilmesi aşamasında, Büyükekşi için 183 delege, Hacıosmanoğlu için 95 delege imza verdi. Bunların 23’ü her iki isme de imza atmıştı. Fenerbahçe Başkanı Koç boş oy kullanacaklarını açıklarken, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ile Beşiktaş Başkanı Hasan Arat sandığa gidene kadar oy rengini ilan etmeyen çok sayıdaki delege arasındaydı.

Genel Kurulu dikkatle izleyenler, ibra oylaması sırasında yaşanan ilginç görüntüyü atlamadı. Toplam 321 delegeden 274’ü toplantıya gelmişti ama mevcut yönetimin ibrası açık oylanırken çoğu salonun dışına çıktı ya da el kaldırmadı. Belli ki renklerini açık etmekten bu kadar endişe duyuyorlardı. 

Saatler ilerledi, sandıktan çıkan sonuç salondaki göstergelerden farklı oldu. Hacıosmanoğlu 134 oyla TFF’nin yeni başkanı seçildi. Büyükekşi 129 oyda kaldı. Yani eski başkan için imza atan 54 delege, sandıkta ona oy vermemişti. Hacıosmanoğlu için imza atmaktan çekinen birçok isim ise oy kabinine girince yeni başkana destek vermişti. Tabiri caizse korku duvarı sandıkta yıkılmıştı.