Genel

Konya'da yeni bir akrep türü keşfedildi

Beyşehir ilçesinde yapılan saha çalışmaları sonucu keşfedilen yeni akrep türü "Euscorpius gulhanimae" literatüre kazandırıldı. Türün zehrinin insan sağlığına zarar vermediği belirtildi.

Abone Ol

Konya'nın Beyşehir ilçesinde yapılan saha çalışmaları sırasında yeni bir akrep türü keşfedildi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur, Beyşehir Gölü Hacıakif Adası'nda gerçekleştirdiği çalışmalarda daha önce tanımlanmamış bir akrep türüne rastladı. 

Prof. Dr. Yağmur, yaptığı incelemeler sonucunda akrebin "Euscorpius" cinsine ait yeni bir tür olduğunu belirledi. Bu keşifle Türkiye'deki bilinen akrep türü sayısı 49'a, "Euscorpius" cinsine ait tür sayısı ise 17'ye yükseldi.

Keşfedilen akrep türü, açık sarı, kırmızımsı ve kahverengi renklerde olup, "kaideli uzun kıl sayısının en yüksek olduğu" tür olarak dikkat çekiyor. Prof. Dr. Yağmur, çalışmalarına verdiği destekten dolayı bu türe eşinin adını vererek "Euscorpius gulhanimae" adını koydu. Akrebin zehrinin insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığı da açıklandı. 

Keşif, 19 Ağustos 2024 tarihinde ABD'de yayımlanan Euscorpius dergisinde bilim dünyasına duyuruldu.